Pho Bo - Kitchen story

Pho Bo

Stejně jako všichni, i my my máme za sebou náročné dny volna a svátků, kdy se stoly prohýbaly pod všelijakými dobrotami. Naštěstí, jsme to přežili ve zdraví, sice s pár deka navíc, ale to se dá brzo vrátit zase do normálu. Vrhli jsme se na asijskou kuchyni, které se nemůžeme nabažit. Lehká, zdravá a plná nových chutí a vůní. Tentokrát je to polévka Pho Bo!

DSC_0110

ingredience1

Pro 6 osob:

500g hovězího masa na vývar (oháňka, žebro, book)
3l vody
3ks celého badyánu
2ks kardamom černý celý
20ks pepř černý celý
6ks hřebíčku
1ks skořice celá
15ks koriandrových semínek 
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
50g zázvoru
15g soli
25g třtinového cukru
2 lžíce rybí omáčky
 
K servírování:
široké rýžové nudle pho
falešná svíčková
1 červená cibule
mungo klíčky
čerstvý koriandr
čerstvá perila červená
čerstvá perila zelená
Vietnamská bazalka
jarní cibulka
chilli papričky
1 limetka
Hoisin omáčka
Rybí omáčka
 

 Nemůžeme říct, že tento recept je ten jediný pravý, to bychom byli hlupáci na hlavu padlí. Ale s jistotou můžeme prohlásit, že tenhle vývar se nám opravdu povedl! Požehnání jsme dostali i od mého bráchy, který strávil minulý rok nějakou dobu ve Vietnamu a ten se tam této polévky něco najedl. Jemu patří také velký dík, za misky ve kterých jsme pho podávali, jsou opravdu krásné. 

Nejdříve si začni dělat vývar. Na kapce oleje zlehka orestuj cibuli s mrkví, aby krásně zkaramelizovala. Přidej cukr a rybí omáčku, tady opatrně, aby se ti to nezačalo připalovat. Dej do hrnce zbylé koření, hovězí maso na vývar a zalij studenou vodou. Důležitou součástí vývaru je skořice, badyán a černý kardamon, bez těch se to jednoduše neobejde. Přiveď k varu a postupně sesbírej nečistoty, abychom měli krásný vývar. Takhle nech lehce probublávat alespoň 3 hodiny. Samozřejmě, čím delší doba, tím lepší a silnější vývar nakonec budeš mít.

output_ifpRm7

Podle návodu si připrav široké nudle na pho. Jakmile jsou hotové, my jsme si je dali do velké mísy s teplou vodou, aby zůstaly pořád dostatečně teplé a zbytečně nám neochladily vývar. Přichystej si všechny suroviny do polévky a dej na společný velký talíř, ze kterého si budou všichni moct brát na co zrovna mají chuť. Falešnou svíčkovou si těsně před podáváním můžeš dát do mrazáku, bude se ti lépe krájet. Protože ho do polévky dáváš syrové, musí být opravu na tenké plátky, aby se dostatečně uvařilo už během zalití horkým vývarem. 

Když je vývar hotový, slij ho do čistého hrnce a můžeš se pustit do finálního dochucení. Podle chuti můžeš přidat cukr, sůl a pepř. Přiveď vývar do varu a můžeš se vrhnout na servírování. Do misky přijdou nejdříve široké nudle, mungo klíčky, červená cibule, zbylé čerstvé bylinky a vymačkaná šťáva ze čtvrtky limety. Pak už je na každém, jestli si do vývaru přidá chilli papričky, rybí omáčku a nebo taky hoisin omáčku. 

Na téhle polévce je skvělé, že je plná výborných a intenzivních chutí, které si však každý může lehce upravit po svém. Tak jsme si ji oblíbili, že si ji teď děláme skoro pořád a vývar je neustále připravený. Jakmile jednou zkusíš, zamiluješ si ji!

Dobrou chuť...

JIrka-podpis-300x223