Perníkový koláč se švestkami - Kitchen story

Perníkový koláč se švestkami

Upéct dobrý bezlepková dezert je docela kumšt. Většinou absence lepku zaviní, že je suchý a drolivý, ale to není případ tohoto perníkového koláče se švestkami. Měla jsem velkou radost, když se mi podařilo dosáhnout vláčného těsta a jako bonus recept neobsahuje ani laktózu. Takže je vhodný pro ty, kteří trpí nějakou alergií, či intolerancí.

 

Ingredience

 

Forma: průměr 22 cm

Příprava: 30 minut + 60 minut pečení

 

300 g sušených švestek

500 ml vody

4 vejce

100 g třtinového cukru

60 ml slunečnicového oleje + na vymazání formy

180 g rýžové mouky ( nebo pohankové )

180 g mletých mandlí

1 kypřící prášek bez lepku a fosfátů

1 lžíce perníkového koření

 

K dokončení:

3 lžíce švestkových povidel

1 hrst mandlí

1 lžíce sušených květů růží

 

 

Postup

 

  • Sušené švestky dejte do rendlíku a zalijte vodou. Vařte do změknutí asi 15 minut.
  • Troubu rozehřejte na 160°C a formu na koláč/dort vyložte pečícím papírem a boky vymažte olejem.
  • Rozvařené švestky rozmixujte dohladka společně s vodou, ve které se vařily.
  • Vejce vyšlehejte s cukrem a vmíchejte olej.
  • Ve větší míse smíchejte mouku, mleté mandle, kypřící prášek a perníkové koření. Přidejte švestkové pyré a vaječnou směs. Důkladně promíchejte, aby se veškeré ingredience propojily.
  • Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 60 minut.
  • Po upečení nechte koláč vychladnout na mřížce.
  • Vrch koláče potřete povidly a zasypte nahrubo nasekanými mandlemi a kvítky růží.

 

Koláč jsem pekla v dortové formě a před vytažením z trouby jsem zkontrolovala, jestli je těsto hotové pomocí špejle. Pokud na ní po vytažení nezůstane těsto, je koláč hotový. Přemýšlela jsem, jak koláč ozdobit, aby  nejen skvěle chutnal, ale i hezky vypadal. A protože těsto není příliš sladké pomazala jsem vrch povidly a zasypala nasekanými mandlemi. Ráda používám jedlé květy, které je teď přes zimu problém sehnat a tak jsem použila sušené okvětní lístky růží, které udělaly náramnou parádu.

 

Jestli se do pečení tohoto koláče pustíte, budu moc ráda za zpětnou vazbu. Zajímalo by mě, jestli vám bude chutnat stejně jako mě 🙂

 

Marika