Máte rádi perníčky, ale nestihli jste je upéct s dostatečným předstihem, aby vám změkly? Mám pro vás recept na perníčky měkké hned po upečení, takže je můžete péct opravdu na poslední chvíli. Stačí se držet receptu, těsto vyválet na správnou tloušťku a péct je správnou dobu. Důležité je i skladování. Poradím vám vše, aby byl výsledek parádní. Tak pojďme na to…
Ingredience
Množství: 2,5 plechu
Čas přípravy: 20 minut + 12 hodin uležení těsta v lednici
Pečení: 8 minut
Těsto:
400 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
1 lžička sody
1 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 lžička mleté skořice
60 g másla
2 vejce
3 lžíce tekutého medu
Krém:
150 g změklého másla
200 g Salko karamel
Postup
- V míse smíchejte všechny suché ingredience. Směs nasypte na vál a udělejte v něm důlek. Do něj vyklepněte vejce, přidejte na plátky nakrájené máslo a med. Vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v lednici odležet.
- Připravte si krém smícháním změklého másla a karamelového Salka.
- Troubu rozehřejte na 160 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte ho na pomoučněném vále. Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm. Pomocí vykrajovátek vykrajujte požadované tvary a skládejte je na připravený plech. Pečte do lehkého zezlátnutí 8 minut. Perníčky nechte vychladnout na mřížce.
- Jednu stranu perníčku potřete karamelovým krémem a přiklopte druhým perníčkem.
- Skladujte v uzaviratelné dóze v chladu.
Dejte si pozor, aby těsto nebylo moc tenké a snažte se opravdu dodržet tloušťku těsta 0,5 cm. Pokud budete vykrajovat menší motivy, může být doba pečení lehce kratší. Na to si dejte pozor, protože kdybyste je přepekli ztvrdnou. A nakonec nezapomeňte perníčky správně skladovat. Doporučuji dózu s víkem, tu uložte na chladné místo nebo do lednice. Kdybyste chtěli obměnit karamelový krém, zkuste třeba hrušková povidla nebo marmeládu.
Marika