Pečený květák s ořechovou strouhankou a petrželovým pestem
Když mi Marika poprvé navrhovala, abychom si udělali oběd z květáku, moc nadšeně jsem se netvářil, to je pravda. Né, že bych květák neměl rád, ale přece jen, kdo z vás si představí skvělé jídlo právě z tohohle kousku zeleniny? Já teda moc ne… Zalezl jsem do své kanceláře a nechal Mariku s Luckou v kuchyni tvořit a čarovat. Samozřejmě mi to nedalo a po chvíli mě vyhnal hlad. Vyrazil jsem na obhlídku a řeknu vám, že se Marice povedl naprosto dokonalý oběd! Lehký, plný chuti a orestovaná ořechová strouhanka spolu s petrželovým pestem tomu dodaly úžasnou vůni. Žádné předsudky ke květáku a rozhodně se do něj musíte pustit i vy!
Ingredience
Porce: 4
Čas přípravy: 30 minut
Pečení: 17-20 minut
Na pečený květák:
2 malé květáky
80 ml olivového oleje
1 lžička mleté červené papriky
½ lžičky sušeného mletého česneku
1 hrst hladkolisté petržele
sůl, pepř
Na petrželové pesto:
1 hrst hladkolisté petržele
100 ml olivového oleje
30 g strouhaného parmezánu
1 hrst mandlí
Na ořechovou strouhanku:
2 lžíce olivového oleje
5 lžic kukuřičné strouhanky
1 hrst mandlí
1 hrst vlašských ořechů
sůl, pepř
Postup
Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečícím papírem.
Květák zbavte listů a překrojte ho napůl. Od středu pak krájejte plátky silné asi 2 cm, čím více ke kraji se budete blížit, tím více se bude květák drolit. To vůbec nevadí a i menší kousky přidejte na plech.
V menší misce smíchejte olivový olej, mletou papriku a česnek. Přidejte nasekané listy petržele, ochuťte solí a pepřem. Pomocí lžičky rozetřete marinádu z obou stran nakrájených plátků květáku.
Plech vložte do trouby a pečte 17-20 minut, do zezlátnutí okrajů.
Do stolního mixéru vložte všechny ingredience potřebné na pesto a a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Na pánev vlijte lžíci olivového oleje, nechte lehce rozpálit. Vsypte strouhanku a nahrubo nasekané mandle a vlašské ořechy. Ochuťte solí a pepřem a restujte do zezlátnutí.
Pečený květák servírujte na talíř spolu s ořechovou strouhankou. Vše zakápněte petrželovým pestem a navrch můžete doladit čerstvou řeřichou.
Člověk někdy opravdu žasne, s jakou jednoduchostí se dá vařit a tvořit v kuchyni. Stačí k tomu pár základních surovin, které má po ruce určitě většina z nás doma. U nás se to samozřejmě neobejde bez kvalitních zásob spousty druhů ořechů, všemožných druhů mouk, až k velké zásobě koření a v ideálním případě čerstvých bylinek. Člověk si časem navykne na to, co se používá nejčastěji a co by měl mít schované pro strýčka příhodu. Pak už nezbývá nic jiného než otevřít se novým myšlenkám a chutím.
Jen si sami vezměte dnešní, jednoduchý a rychlý, recept. Jeho příprava vám zabere zlomek času, který byste museli věnovat třeba smaženému květáku. A ano i my si jednou za uherský rok dáme smažený květák jako vzpomínku na dětství. Jen můj žaludek toho téměř okamžitě začne litovat, protože na tak těžká jídla už nejsme zvyklí. Naproti tomu pečený květák vás jistě mile překvapí. V kombinaci s křupavou ořechovou strouhankou v tandemu s pestem …. smažený květák si muže jít trhnout 🙂