Marika se mě častokrát ptá, na co bych měl zrovna chuť a náladu, aby podle toho dokázala nakoupit a uvařit něco dobrého k jídlu. Člověk ale sám ani neví a tak se naše vaření odvíjí od aktuálního rozpoložení jednoho z nás. Někdy to bývá opravdu náročné, to vymyslet, ale potom jsou dny, kdy to jde samo. Příkladem je tento víkend, kdy jsem měl velkou chuť na čočku a tak jsem se pustil do zdánlivě nevýrazného jídla – pečená zelenina s černou čočkou. Výsledkem jsme byli ale oba dva velice mile překvapení! Jen se po tom zaprášilo 🙂
Ingredience
Porce: 2
Příprava: 30 minut
Na pečenou zeleninu:
3 mrkve
3 petržele
2 červené cibule
1 celý česnek
1 fenykl
hrst růžičkové kapusty
80 g čerstvého kozího sýra
lžíce piniových oříšků
olivový olej
Na černou čočku:
180 g černé čočky
50 g pancetty
2 větší šalotky
4 stroužky česneku
1 – 2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce olivového oleje
nať z mrkve ( popřípadě hladkolisté petržele)
sůl, pepř, třtinový cukr
Postup
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Všechnu zeleninu dobře očistěte, a překrojte. Česnek rozkrojte v půli, růžičkové kapusty můžete nechat v celku. Vše vyložte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte 25 minut.
- Černou čočku dobře propláchněte, dejte do hrnce s vodou a vařte do změknutí.
- Rozehřejte větší pánev s kapkou oleje. Pancettu nakrájejte na kostičky a opékejte na střením plameni. Šalotku a 4 stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte na drobno. Nejdříve k pancettě přidejte šalotku a asi po 2 minutách také česnek. Stáhněte z plamene.
- Uvařenou čočku zceďte a přidejte na pánev, kde vše promíchejte. Dochuťte vinným octem, olivovým olejem, solí, pepřem a špetkou třtinového cukru. Použijte nať z mrkve, třeba i z petržele, nakrájejte na drobno a zamíchejte do čočky. Chuť by měla být lehce sladkokyselá.
- Piniové oříšky orestujte na sucho.
- Servírujte černou čočku a na ní pečenou zeleninu. Přidejte kozí sýr, piniové oříšky a vše zakápněte olivovým olejem.
I přesto, že jsme v tohle jídle vynechali větší kousek masa, odcházeli jsme od stolu totálně zasycení. Pro ty, kteří maso nemusí vůbec, stačí z receptu vynechat úplně pancettu. A abychom pravdu řekli, tak do přípravy masa se u nás pouštíme jen párkrát do týdne a vlastně ho ani moc nevyhledáváme. Dnešní recept je krásným příkladem toho, že i ze zeleniny a luštěnin, co mívá doma snad úplně každý se dá vykouzlit opravdu skvělý oběd.
Když nad tím tak přemýšlím, tak je velká škoda, že jsem té čočky neuvařil více, aby zbylo i na později … no nezbývá nic jiného než si pro nějakou tu čočku zase skočit do obchodu a mít ji v kuchyni připravenou na příště 🙂
Jirka