Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem - Kitchen story

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem

Když víme dostatečně dopředu, že k nám má přijít návštěva, ideálním dezertem je pro nás panna cotta. Nejen dospělí, ale i děti ji zbožňují. Navíc příprava tak skvělého dezertu není vůbec náročná a vše máte za chviličku hotovo. Jen musíte myslet na to, že potřebuje nějaký čas na ztuhnutí, takže ji nejlépe dělejte den předem. Všude kolem je teď k dostání velká spousta krásných jahod, tak toho využijte a vezměte si pár kousků domů. 

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem

ingredience1

Porce: 4    Čas přípravy: 15 minut

Panna cotta:
500 ml smetany 33%
70 g krystalového cukru
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny
jahody a maliny na dozdobení

Jahodovo-malinový přeliv:
200 g jahod
100 g malin
1 lžička medu
1 lžíce limetkové šťávy
 

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem

Výstřižek – Plátky želatina namočte do studené vody, aby změkly a mírně nabobtnaly.- Smetanu, cukr a semínka vanilkového lusku dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá na požadovanou teplotu, odstavte rendlík z plotny. Nabobtnanou želatinu vyždímejte a pečlivě rozmíchejte v ohřáté smetaně.– Teď můžeme směs nalévat do servírovacích mističek, které pak nejlépe přes noc umístíme do ledničky. Minimálně však na 4-5 hodin.– Rozmixujte všechny ingredience na ovocný přeliv, kterým pak přeléváme ztuhlé panna cotty. Nakonec vše dozdobte čerstvými jahodami a malinami.

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem

U tohoto dezertu je velice důležité nevynechat vanilkový lusk, protože ten dodá tomuto dezertu tu správnou chuť. Navíc lusk zbavený semínek můžete použít na výrobu vlastního vanilkového cukru. Vyškrábaný lusk zavřete do dózy společně s moučkovým cukrem. Cukr bude krásně ovoněný a daleko lepší než kupovaná varianta. Několik lusků v dóze navíc můžete poměrně dlouho dosypávat novým cukrem, takže se vám to dostatečně vyplatí a budete mít zásoby vanilkového cukru, že nebudete vědět co s ním.

Panna cottu jsme si opravdu oblíbili a připravujeme ji poměrně často. Příchutě ovocných přelivů měníme podle sezóny. Jen je potřeba myslet na to, že se hodí spíše kyselejší druhy ovoce. 

Tak co zkusíte to taky?

JIrka-podpis-300x223