Tenhle recept vznikl z čisté touhy zasytit Bertíka mezi obědem a večeří. Ten kluk toho sní opravdu hodně a potřebovala jsem připravit cookies, které budou bez mléka. Tahle verze je vhodná pro vegany, ale pokud vám v tom nebrání přesvědčení nebo intolerance na kravskou bílkovinu, jako je tomu v našem případě, tak olej klidně nahraďte rozpuštěným máslem 😉
Ingredience
Množství: 16-20 kusů
Čas přípravy: 15 minut
Pečení: 15-18 minut
1 hrnek jemných ovesných vloček
1 hrnek hladké špaldové mouky
3/4 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku mletých mandlí
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1 lžíce perníkového koření
1 kypřící prášek bez fosfátů
150 ml slunečnicového oleje ( nebo rozpuštěného másla )
50 ml ovesného mléka
plátky mandlí k dozdobení
Postup
- Troubu rozehřejte na 160 °C, program horkovzduch. Plech vyložte pečícím papírem.
- V míse důkladně promíchejte všechny suché ingredience, až potom přidejte olej, ovesné mléko a znovu promíchejte. Těsto bude mít spíše drolivější texturu.
- Z těsta tvarujte hrudky, které ještě posypte plátky mandlí. Mezi sušenkami nechte dostatek místa, při pečení se roztečou.
- Pečte dozlatova 15-18 minut podle velikosti sušenek. Sušenky nechte vychladnout na mřížce.
Tahle varianta sušenek je s perníkovým kořením, které u nás doma máme všichni moc rádi, ale můžete ho vynechat a přidat třeba jen skořici nebo semínka vanilkového lusku. To už nechám na vás!
Dejte vědět jak Vám sušenky chutnaly.
Marika