Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a dortovou formu vyložte pečícím papírem.
- Ořechy opražte na suché pánvi, dokud se mírně nezbarví dozlatova. Ořechy nasekejte nahrubo a dejte do mísy.
- Ve vodní lázni nechte rozpustit med, na kousky nalámanou čokoládu, moučkový cukr a smetanu a nechte rozpustit.
- Do mísy k ořechům přidejte nasekané sušené ovoce, mouku a koření, dobře promíchejte.
- Přidejte ještě teplou čokoládovou směs a důkladně promíchejte, aby se vše propojilo. Nejvíce se nám na promíchání osvědčily ruce.
- Směs přendejte do pečící formy a rovnoměrně udusejte pomocí lžíce. Vložte do trouby a pečte 25 minut.
- Upečený koláč vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Tip: Smetanu můžete nahradit rostlinou verzí. My nejraději používáme ovesnou nebo rýžovou smetanu, protože nemají výraznou chuť a neovlivní výslednou chuť jídla. Pokud potřebuje vytvořit variantu bez lepku, použijte místo hladké mouky mouku rýžovou.