Ořechový koláč s čokoládou - Kitchen story

Ořechový koláč s čokoládou

Milujete ořechy stejně jako my? Tak tenhle koláč plný ořechů a čokolády je přímo pro vás.  Koláč skvěle dochutí použité koření. Jeho výhodu vidím i v tom, že v lednici vydří dlouho, takže to může být taková odměna nebo svačina během celého týdne.

 

Ingredience

 

Forma: průměr 20 cm

Čas přípravy: 20 minut

Pečení: 25 minut

 

100 g mandlí

100 g vlašských ořechů

100 g kešu

50 g lískových ořechů

50 g pistácií

50 g sušených švestek

50 g brusinek

120 g medu

100 g hořké čokolády

50 ml 30% smetany ( pokojová teplota )

120 g moučkového cukru

70 g hladké mouky

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého kardamonu

½ lžičky mletého koriandru

¼ lžičky mletého hřebíčku

Postup

 

  • Troubu předehřejte na 180 °C a dortovou formu vyložte pečícím papírem.
  • Ořechy opražte na suché pánvi, dokud se mírně nezbarví dozlatova. Ořechy nasekejte nahrubo a dejte do mísy.
  • Ve vodní lázni nechte rozpustit med, na kousky nalámanou čokoládu, moučkový cukr a smetanu a nechte rozpustit.
  • Do mísy k ořechům přidejte nasekané sušené ovoce, mouku a koření, dobře promíchejte.
  • Přidejte ještě teplou čokoládovou směs a důkladně promíchejte, aby se vše propojilo. Nejvíce se nám na promíchání osvědčily ruce.
  • Směs přendejte do pečící formy a rovnoměrně udusejte pomocí lžíce. Vložte do trouby a pečte 25 minut.
  • Upečený koláč vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

Tip: Smetanu můžete nahradit rostlinou verzí. My nejraději používáme ovesnou nebo rýžovou smetanu, protože nemají výraznou chuť a neovlivní výslednou chuť jídla. Pokud potřebuje vytvořit variantu bez lepku, použijte místo hladké mouky mouku rýžovou.

 

 

Dobrou chuť

Marika a Jirka