Už víc než dva týdny jsme u rodičů na Moravě a užíváme si krásné počasí na zahradě, pomalé dny a dobré jídlo. Pečeme teď skoro každý den a zajímalo by nás, co pečete na Velikonoce vy? Mazanec, perníčky nebo jidáše? My jsme si pro vás připravili recept na ořechové pletence z kynutého těsta, které máme moc rádi.

Ingredience
Množství: 18 kusů
Čas přípravy: 30 minut
Kynutí: 60 minut + 15 minut
Pečení: 15 minut
Těsto:
380 g hladké špaldové mouky + na pomoučnění válu
150 ml mléka o pokojové teplotě
20 g čerstvého droždí
5 lžic třtinového cukru
1 žloutek
50 g másla
Náplň:
100 g vlašských ořechů
120 g másla o pokojové teplotě
5 lžic třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
K dokončení:
vejce na potření
Postup
- Nejdříve nechte vzejít kvásek. V misce smíchejte mléko, 1 lžíci mouky, 1 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte 10-15 minut na teplém místě.
- Do mísy vložte zbylou mouku, cukr, vzešlý kvásek, žloutek a roztopené máslo. Vše promíchejte a vypracujte hladké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a hodinu nechte vykynout.
- Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
- Na pomoučněný vál přendejte vykynuté těsto a rozválejte ho do obdelníkového tvaru. Po celé ploše ho rovnoměrně potřete náplní a přeložte delší stranu do poloviny, stejně tak postupujte s protilehlou stranou. Ještě lehce vyválejte a nakrájejte na 18 pásů. Ty smotejte do uzlíku a položte na plech vyloženým pečícím papírem. Nechte ještě 15 kynout a pak potřete vyšlehaným vejcem.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, program horkovzduch. Pečte 15 minut dozlatova.

Tento recept vznikl v milé spolupráci s Kosik.cz