Co se bezlepkového pečení týče, trošku jsme s tím v začátcích bojovali. Těsto nelepilo jak jsme byli zvyklí, chovalo se úplně jinak a ve výsledku to byla pěkná sušárna, takže jsme museli každé kousnutí řádně zapít, aby se nám z pusy neprášilo. Ale protože jsme se jen tak nedali a pořád zkoušeli a zkoušeli, nakonec jsme tomu přišli na kloub. Měla jsme z toho tak velkou radost, že se mi povedla a i Jirka, věčný kritik, mi ji pochválil a tak jsem sem recept na ni musela hned dát 🙂


4 vejce
150 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
150 g pohankové mouky
1 lžička jedlé sody
2 zralé banány
200 ml slunečnicového oleje
špetka soli


– Troubu předehřejte na 160 °C, bábovkovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte mletými vlašskými ořechy.
– Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem, vanilkovým extraktem a špetkou soli do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
– Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, ořechy a sodu. Mouku můžete prosít, aby byla bábovka nadýchanější.
– Banány rozmačkejte vidličkou. Spolu s vyšlehanými žloutky a olejem je přidejte k suché směsi a umíchejte těsto. Nakonec do něho opatrně vmíchejte sníh.
– Těsto nalijte do formy a pečte asi 45 minut. Dopečenou bábovku poznáte, když je špejle po vytažení z těsta suchá. Ideální je bábovku vyklopit z formy ještě teplou.
Díky banánu dostanete do těsta vlhkou složku, díky které bude bábovka krásně vláčná. To můžeme potvrdit z vlastních zkušeností, můj první pokus se opravdu nepovedl. To abyste věděli, že i u nás se čas od času něco nepovede 🙂 Důležité je to nezvládat a nezahodit zástěru hned u prvního nezdařeného pokusu.
Tuhle ořechovou bábovku rozhodně zařadíme do našeho oblíbeného repertoáru k levandulové bábovce (recept najdete zde), kterou jste si všichni moc pochvalovali. Teď jen doufáme, že vám i tenhle kousek bude chutnat stejně, ne-li více 🙂
Máte svou osvědčenou recepturu na bábovku? Nejvíc by se nám teď hodil bezlepkový recept 😉 Podělte se!