Doma se nám sešly dva košíky meruněk a tak jsme přemýšleli, co s nimi. O nějaké jsme se podělili, pár jich snědli jen tak a taky upekli koláč. Jde o variaci na klasický obrácený koláč s jablky, který máme moc rádi. Meruňky dodají pikantnost a kyselinku, pistácie strukturu a levandule nádhernou vůni. Tak se pojďme pustit do pečení….
Ingredience
Pánev: průměr 26 cm
Příprava: 25 minut
Pečení: 40 minut
12-15 meruňek
50 g másla
100 g třtinového cukru
Na těsto:
120 g hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva
100 g třtinového cukru
80g másla ( pokojová teplota )
3 vejce
3 lžíce zakysané smetany
K dozdobení:
1 hrst pistácií
kvítky levandule
Postup
- Troubu rozehřejte na 170 °C.
- Meruňky rozpůlte a odstraňte pecku.
- Na středním plameni rozpalte pánev, která je vhodnou do trouby a přidejte 50 g másla a 100 g třtinového cukru a míchejte dokud se cukr nerozpustí a nevznikne karamel.
- Dno pánve s karamelem vyskládejte natěsno připravenými meruňkami a dejte péct na 10 minut do trouby.
- V míse smíchejte mouku a kypřící prášek.
- Vyšlehejte máslo o pokojové teplotě s cukrem a postupně zapracujte žloutky. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a směs vlijte do mísy k mouce a zamíchejte.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně zapracujte do těsta.
- Po 10ti minutách v troubě vyndejte pánev s meruňkami a nalijte přes ně těsto. Dejte péct na dalších 30 minut.
- Hotový koláč opatrně vyklopte na talíř a posypte nasekanými pistáciemi a kvítky levandule.
Pokud obrácený koláč nebo vlastně cokoliv podle nás připravíte budeme moc rádi, když nám dáte vědět. Je to pro nás ta nejlepší odměna a taky zpětná vazba, jestli se vám recepty, které pro vás připravujeme líbí.
Mějte prima prázdniny!
Marika a Jirka