Narozeninový dort s kokosovým krémem - Kitchen story

Náš tip:

K servírování dortu jsme použili dřevěný podnos z našeho eshopu.

Koupit zde

Narozeninový dort s kokosovým krémem

Nevím, jak to máte vy, ale já se pečení dortů dlouho dobu vyhýbala a měla z nich velký respekt. Jednoho dne jsem překonala obavy a pustila se do přípravy a vlastně to nedopadlo vůbec špatně. Po pár pokusech vám jsem dávám tento recept. A proč vám to sem píšu?! Chtěla bych vás podpořit a dodat odvahy k pečení, protože je to vlastně zábava a finální styling i dost kreativní věc.

 

Ingredience

 

Forma: průměr 24 cm + průměr 18 cm

Příprava: 60 minut

Pečení: 45 minut

Chlazení: ideálně přes noc

 

KORPUS:

8 vajec

200 g třtinového cukru

špetka soli

150 g polohrubé mouky

100 g mletých mandlí

1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

olej nebo máslo na vymazání formy

 

KOKOSOVÝ KRÉM:

1 kg kokosové smetany ( tuhá část kokosového mléka z plechovky )

6 lžic moučkového cukru

2 lžíce citronové šťávy

 

K DOKONČENÍ:

malinová marmeláda

maliny

květy

Postup

 

  • Nejdříve připravte krém smícháním všech ingrediencí. Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.
  • Troubu předehřejte na 160°C. Dno obou forem na dort vyložte pečícím papírem okraje vymažte olejem nebo máslem.
  • Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem a z bílku a špetku soli vyšlehejte pevný sníh.
  • V míse smíchejte mouku, mleté mandle a kypřící prášek. Přidejte žloutkovou směs a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte po částech sníh.
  • Těsto vlijte do obou připravených forem a dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut.
  • Hotové těsto nechte vychladnout na mřížce.
  • Korpusy rozřízněte napůl. Pomažte marmeládou, pak krémem a poklaďte rovnoměrně čerstvými malinami. Přiklopte druhou půlkou a stejně tak postupujte s menším korpusem.
  • Zbylý krém rozetřete po obvodu, uhlaďte nožem a dejte dort chladit do lednice. Po chvíli chladnutí můžete udělat korekce. Doporučuji dort chladit ideálně přes noc.
  • Před servírováním ozdobte květy a čerstvými malinami.

 

Kokosový krém jsem volila hlavně kvůli klukům, protože Jirka má intoleranci na laktózu a Bertík alergii na kravskou bílkovinu. Ale mám pro vás tip i na krém z mascarpone. Budete potřebovat 600 g mascarpone a 400 g plnotučného tvarohu. Lžičku vanilkového extraktu a moučkový cukr podle chuti. Vše dobře promíchejte a dejte ztuhnout na chvíli do lednice.

 

Pokud se do přípravy dortu pustíte, budu moc ráda, když mi pošlete fotku. Zajímá mě, jak jste dort dozdobili a jak vám chutnal. Přeji, ať se dílo podaří!

 

Marika