Je mi jasné, jak se právě teď tváříš - "Přidávat pomeranč do polévky??? To už se vážně zbláznili?" :) Uznávám, taky jsme byli na vážkách, jestli to k sobě bude ladit nebo ne a musím přiznat, že polévka byla prostě a jednoduše boží!!! Vykašli se na předsudky a rozhodně ji vyzkoušej!
4 větší mrkve
1 pomeranč
2-3 cm čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru
1 šalotka
1 -2 lžíce másla
sůl, pepř
Je až zarážející, jaké chutě jdou k sobě. Člověk by se opravdu neměl bát, zkoušet nové věci. Nejenže se mu tím otevírají neskutečně možnosti, ale s nadsázkou se dá říct, že nikdy už nemusí jíst to samé :) Přesně to samé se poslední dobou stává nám. Při hledání nových kombinací a nových receptů, si už ani nepamatuju, kdy jsme si stejné jídlo udělali dvakrát za sebou. A ne, že by nám nechutnalo :) ale kdy má člověk tolik možností, proč by neustále jedl k nedělnímu obědu hovězí vývar a řízky s bramborem? Dost už bylo filozofování a jdeme na recept!
Na troše másla jsem si orestoval na jemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný kousek zázvoru. Nechceme, aby nám šalotka zhnědla, takže stačí lehce zpěnit a můžeme přidat očištěnou a nakrájenou mrkev. Ideální je, dělat všechno ve větším hrnci, aby se nám mrkev pěkně jemně opekla. Pokud ne, nic se neděje. Všechno zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pozvolna vařit, přibližně 20 minut, dokud nám mrkev nezměkne.
Čím déle budeš mrkev vařit, tím bude ztrácet svou barvu. Mrkev nemusí být úplně měkká, stačí aby byla tak akorát, stejně ji pak proženeme pod noži mixéru. Všechno rozmixuj a pokud budeš chtít docílit ideálního stavu polévky, nakonec ji ještě přes sítko přepasíruj. Zbavíš se tak větších kousků, které v polévce mít nechceš.
Hrnec dej zpátky na plotnu a teď je čas polévku dochutit. Sůl, pepř, šťáva u jednoho pomeranče a kůra alespoň z jedné jeho poloviny, kterou do polévky nastrouhejte. Při ochucování se řiď hlavně vlastní chutí a pocity, tohle záleží na každém zvlášť. Při dochucování jídla dokážu strávit klidně i pět minut. Občas to vypadá, že už jsem se do jídla pustil sám rovnou z plotny, jak pořád ochutnávám :) Pokud máš pocit, že je polévka málo řízná, přidej ještě zázvor. Ideální je, aby žádná z těch chutí nijak nedominovala a vše krásně ladilo.
Na konec můžeš přidat trošku smetany, která polévku zjemní.
Tak co, stálo to za těch 30 minut práce?