Mořský vlk v solné krustě - Kitchen story

Mořský vlk v solné krustě

Pokud se jedná o ryby, tak ty bychom mohli jíst pořád. Přece jenom dobře udělaná ryba je naprosto dokonalá. Už několikrát jsme se domlouvali, že bychom chtěli vyzkoušet udělat rybu v soli. Vypadá to efektně a tahle příprava je pro ryby ideální.

DSC_0021-1024x680

ingredience

mořský vlk
2kg soli
2 bílky
voda
Na salát:
fenykl
ředkvičky
mrkev
červená řepa s natí
citrón
olivový olej
sůl, pepř

 

Na tomto receptu toho není moc co vysvětlovat, je to rychlé, jednoduché a neskutečně dobré. Díky solné krustě zůstane maso ryby krásně šťavnaté. Člověk bude opravdu překvapený, jak perfektní je to jídlo. Rybu si nech vykuchat a nebo se do toho klidně pusť vlastníma rukama. Důležité je, aby na rybě zůstala kůže i se šupinami, takže žádné velké čištění. Vytvoří se jakýsi krunýř, který sůl nepustí k masu, nehrozí tak, že by bylo maso slané. Sůl si nasyp do velké mísy. Vždycky by se mělo počítat, co kilo soli, to jeden bílek. Smíchej tak sůl, bílky a trochu vody, abychom si vytvořili takové blátíčko ze soli. Na plechu si udělej lehký podklad ze soli, polož na něj mořského vlka a celého ho zakryj solí. A můžeš s ním do trouby na 180°C, asi 20 minut.

DSC_0101-1024x680

 Já se spíš než časem, řídím barvou a zvukem solné krusty. Měla by být lehce do zlatova, a při poklepání by měla vydávat tupý zvuk. Tím, že bude krusta dostatečně tuhá, bude mnohem lépe odpadávat po větších kusech. Při porcování musí být člověk opatrný, aby nepoškodil  kůži při odstraňování solné krusty. Nechceš přece maso přesolené. Jakmile dostaneš sůl pryč a dostaneš se k rybě samotné, opatrně sundej i kůži, která by ti měla jít od masa úplně sama a v jednom kuse. Pak už jen naporcovat rybu a můžeš podávat.

DSC_0116-1024x680

DSC_0152-1024x680

 Jako přílohu jsme zvolili zeleninový salát. Trošku jiný, než bývá zvykem, ale chuťově je to prostě bomba! Fenykl, mrkev, ředkvičky i mladou řepu (taky čerstvou, nijak upravovanou), si nakrájíš na tenké plátky a společně promícháš. Ideální je použít trošku soli, olivového oleje a citrónové šťávy. K rybě prostě neskutečně ladí.

Do tak krásného počasí se tohle jednoduše hodí. Dobrou chuť!!!

Marika Podpis