Je to jen pár hodin, co jsme úspěšně skončili kampaň na Hithitu, kde se díky vám vybralo skvělých 122%. Máme ohromnou radost z toho, že jste nás podpořili už takhle s předstihem. Přeci jen to není úplně obvyklé, abyste si kupovali kuchařku, která vám dorazí až za pár měsíců. Teď se pracujeme na grafice, textech a korekturách. Dáváme vše dohromady, abychom kuchařku mohli pustit do tisku. A plánujeme, že všichni, kteří si kuchařku koupili přes Hithit ji dostanou v srpnu. Rozhodně se do toho pustíme hned jak budeme mít vytištěnou, abyste se všichni mohli z kuchařky radovat spolu s námi.
Jako poděkování jsme si řekli, že vám dáme další nahlédnutí do kuchařky, tentokrát jsme vytáhli kousek z letní kapitoly, kdy jsme s dědou Pepíkem vyrazili na ryby. Právě tahle kapitola je rybám věnována a tady máte recept na rybí polévku. Receptů na „tu pravou a jedinou“ rybí polévku je hodně. My jsme ale chtěli najít ten svůj a po chvíli experimentování jsme se dobrali výsledku, ze kterého máme radost. Francouzský šarm polévce dává i omáčka rouille.
RYBÍ POLÉVKA
Porce: 6–8
Příprava vývaru: 80 minut
Dokončení polévky: 20 minut



– Cibuli oloupejte, pórek a fenykl očistěte, vše nasekejte najemno. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a zeleninu restujte, dokud nezměkne, nesmí ale zhnědnout. Asi po 5 minutách restování přimíchejte rozdrcený česnek a rajčata pokrájená na menší kousky. Vařte dalších 5 minut.
– Vše zalijte studenou vodou, přidejte všechny bylinky, koření, bramboru a rybí kosti. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a bez pokličky nechte probublávat asi hodinu.
– Vývar sceďte, uvařenou bramboru nechte stranou na přípravu omáčky rouille a ze scezených surovin vymačkejte všechnu šťávu. Podle potřeby dochuťte vývar solí.
– Vývar přiveďte k varu, dejte do něj ryby s tužším masem a vařte 5 minut. Pak přidejte ryby s masem měkčím a mušle. Vařte dalších 5 minut.
– Na omáčku rouille dejte do mixéru oloupanou vařenou bramboru, pečenou papriku bez slupky, chilli papričku, česnek a bazalku. Přilijte 4 lžíce olivového oleje, kapku citronové šťávy, sůl, pepř a rozmixujte dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte lžíci olivového oleje.
– Do hlubokých talířů nalijte polévku, přidejte kousky ryb a mušle, na každou porci dejte lžíci rouille podle chuti a nasekanou hladkolistou petržel.
Ještě jednou vám moc děkujeme, že nám pomáháte plnit si naše sny. Tím vydání naší první kuchařky rozhodně je 🙂