Vůbec nechápu proč jsem Míša dort nezkusila upéct dřív. Je jednoduchý a skvěle chutná. Během posledního měsíce jsem ho pekla hned 2krát. Jednou na zkoušku a pak Jirkovi k narozeninám, protože miluje tvaroh a nám se podařilo najít variantu bez laktózy, která má skvělou konzistenci. A pokud jste tento dort ještě nepekli, tak ho doporučuji upéct dřív než bude mít někdo v rodině narozeniny. Bude totiž skvělý i jako dezert po nedělním obědě.
Navíc jsme objevili tyhle ručně máčené svíčky ze včelího vosku a úplně jsme se do nich zamilovali. A tak jsme si řekli, že se přidáme k nám na eshop, odkaz na ně najdete zde. V nabídce také najdete i větší rozměr – odkaz zde.
Ingredience
Příprava: 25 minut
Pečení: 20 minut
Chladnutí: alespoň 60 minut
Korpus:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
špetka soli
1 lžíce slunečnicového oleje
1 kypřící prášek bez fosfátů
5 lžic polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
Krém:
850 g tučného tvarohu
250 g změklého másla
200 g moučkového cukru
K dokončení:
100 g hořké čokolády
50 g pistácií
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a okraje vymažte olejem.
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny. Z bílků a soli vyšlehejte pevný sníh.
- Mouku, kypřící prášek a kakao prosejte do mísy se žloutkové pěny a dobře promíchejte. Pak opatrně postupně vmíchejte bílky a těsto vlijte do připravené formy. Pečte 20 minut.
- Mezitím připravte krém. V míse vyšlehejte máslo s cukrem a pak postupně zašlehávejte tvaroh. Tvaroh i máslo musí mít pokojovou teplotu, aby se při šlehání nesrazily.
- Korpus nechte zcela vychladnout a pak ho natřete připraveným tvarohovým krémem.
- Nakonec dort bohatě zasypte nasekanou čokoládou a pistáciemi. Před podáváním nechte dort alespoň na hodinu odležet v lednici.
Tip: Máslo a tvaroh jsme použili bez laktózy, kvůli Jirkově intoleranci. Je těžké sehnat tvaroh bez laktózy v té správné konzistenci, protože se často drolí. Nám se osvědčil ten od značky MinusL. Pokud tuto intoleranci neřešíte doporučuji zkusit farmářský tvaroh Doubravský dvůr. Má hustou konzistenci a proto je krém pevnější a lépe se sním pracuje.
Já jsem místo klasické čokoládové polevy zvolila jen nasekanou čokoládu a pistácie. Je to rychlejší na přípravu a lépe se to pak krájí. Vždy mi vadí, že čokoládová poleva se při krájení láme. Ale pokud byste, chtěli jít tradiční cestou, tak čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte 70 g másla a 1-2 lžíce mléka. V každém případě nezapomeňte dát dort vychladit alespoň na hodinu do lednice.
Marika