Matcha latté - Kitchen story

Matcha latté

Není tomu tak dávno, co jsme objevili kouzlo Matche tea a oblíbili jsme si ho natolik, že si zasloužilo své trvalé místo v naší kuchyni. Byl jsem zvyklý si dávat čas od času dobrou kávu, kterou jsem bral jako takový nakopávač ve chvílích, kdy jsem potřeboval trochu povzbudit. Ale v poslední době jsem si začal dávat místo kávy právě Matcha tea a nemůžu si ho vynachválit. Nejen díky jeho zvláštní silné chuti, ale především kvůli jeho blahodárným účinkům ho už nedáme z ruky. Navíc se dá použít i při vaření i pečení a o to více je to pro nás zajímavé. Pro tentokrát vám ukážeme recept na Matcha latté.

DSC_0109

1

Porce: 1     Čas přípravy: 8 minut
 
1 lžička matcha tea v prášku
1/4 hrnku horké vody
2 lžičky medu
1/2 hrnku mandlového mléka

  

2

– Dejte si vařit vodu, kterou je lepší stáhnout pod bodem varu. Následně v hrnečku naplněném z 1/4 horkou vodou rozmíchejte lžičku matcha tea tak, aby se dobře a všechen rozpustil. 

– Pokud máte kávovar a nebo něco jiného na vyšlehání mléka, určitě toho využijte. Pokud ne, nic se neděje, půjdeme na to pěkně růčo fůčo. Med si přidejte do mléka a v menším rendlíku zahřívejte. Vezměte si do ruky metličku a rychlými pohyby mléko vyšlehejte do pěny. 

– Do připraveného hrnečku si přelijte ochucené mléko i s pěnou, přes které pak přelijete horké matcha tea.

DSC_0073
Pokud toho o matcha čaji moc nevíte, tak tu pro vás máme pár základních informací. Existuje na více než 10 druhů tříd kvality, které se od sebe liší jak barvou, tak svou ojedinělou chutí. Originálně matcha tea pochází z Japonska, kde rostou na polích, kde jim speciální technikou stíní v přístupu až 90% slunečního světla. Díky tomu rostlina produkuje chlorofyl, aby tento nedostatek kompenzovala a je tak bohatá na aminokyseliny. Následná výroba je mnohem náročnější než výroba klasických čajů a jeho správné know-how si chrání každý farmář sám pro sebe.  Pokud bychom to brali dost zkráceně, výroba v krocích vypadá asi takto:

– Sběr listů probíhá výhradně ručně.

– Listy v továrně projdou horkou párou, která zabrání fermentaci (kvašení).

– Následně se listy suší a roztřídí se podle kvality, kde je posuzována barva, chuť a kvalita.

– Z listů se odseparují stonky, větvičky a další nečistoty nebo nechtěné části. Ty se pak nakrájí na stejné kusy.

– Za pomoci žulových kamenů se čaj mele na velmi jemný prášek.

DSC_0121

Právě díky tomu, že při výrobě čaje nedochází k jeho fermentaci, nepřidávají se žádné konzervanty ani barviva, jedná se o zdravý příjem antioxidantů a spousty vitamínů do našeho těla. Jeden hrnek matcha tea má stejné nutriční hodnoty jako byste vypili 10 šálků klasického zeleného čaje. Díky většímu množství chlorofylu v něm, má detoxikační účinky a eliminuje tak těžké kovy v našem těle. 

Pití kvalitního matcha tea vám napomáhá k:

– zlepšení koncentrace a vnímání

– zvýšení rychlosti spalování tuků v těle

– sníženíí cholesterolu v krvi

– snížení rizika tvorby rakoviny

– zvýšení imunity

– snížení hladiny glukózy v krvi

– příjmu vitamínů (A, E a C) a minerálů (železo, vápník, draslík a zinek)

DSC_0081Po pravdě jsme si ho oblíbili natolik, že si ho pravidelně beru s sebou, když vyrážím na pracovní cesty. Člověk musí na silnicích dávat velký pozor, protože neví na koho na cestách může narazit. Stávalo se mi dost často, že jsem byl po hodinách strávených za volantem unavený a hledal jsem něco, po čem bych mohl sáhnout, aby mě to nakoplo a udrželo ve střehu. A díky matcha čaji mám klid. Nedá se to vůbec srovnávat s těmi umělohmotnými energy drinky vyráběnými v továrně, kdy ani v nejmenším nemáme jistotu, co všechno obsahují. Dnes v tak rychlé době je potřeba dbát o sebe a své tělo, když jedeme na 100%. Chvilku se tak pozastavte nad tím, co si kupujete a dejte raději přednost něčemu přírodnímu, co je pro vaše tělo přínosem a ne jedem .)

Máte s matcha tea vlastní zkušenosti nebo je to pro vás naprostá novinka?

jmena-jirka