Když jsme se nastěhovali do našeho bytu, řekli jsme si, že bychom chtěli mít na terase ovocný strom. Rozhodli jsme se pro broskev a z něj bychom mohli použít ovoce v kuchyni. Letos to už vypadalo konečně vypadalo dost slibně, ale kvůli mrazíku v květnu jsme neměli štěstí a na stromě nezůstalo letos vůbec nic. A ano, čtete správně, i v Praze na Žižkově straší mrazík 😀 Museli jsme proto sáhnout po nektarinkách od rodičů ze Znojma, kteří na ně měli letos štěstí. A když máte pravidelný přísun tak kvalitních surovin, byla by strašná škoda toho nevyužít.
Na všechny tyhle pečené dobroty je Marika expert. Upřímně jí to moc nezávidím, že musí mezi ingrediencemi trochu kličkovat, abychom to mohli s Bertíkem oba dva. Nejjistější je udělat recept kompletně veganský. A proto vám dnes přinášíme recept vegan na mandlový koláč s nektarinkami.
Ingredience
Forma: průměr 24 cm
Čas přípravy: 15 minut
Pečení: 45 minut
60 ml mandlového másla
150 g jogurtu ( my použili kokosový )
150 ml mléka ( my použili ovesné )
150 ml javorového sirupu + 2 lžíce
1 lžíce citronové šťávy
250 g hladké špaldové mouky
100 g mletých mandlí
1 lžíce sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
3-4 nektarinky
olej na vymazání formy
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečícím papírem a okraje vymažte olejem.
- V míse smíchejte oříškové máslo, jogurt, mléko, javorový sirup a citronovou šťávu.
- V druhé míse smíchejte všechny suché ingredience a pak obě směsi smíchejte dohromady. Vznikne vám hladké těsto, které vlijte do připravené formy.
- Nektarinky zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky. Ty poklaďte na těsto a dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut.
- Po 20 minutách pečení potřete koláč dvěma lžícemi javorového sirupu.
- Koláč po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Použití mletých mandlí do těsta jsme si vážně oblíbili. Těsto tím krásně provoníte a mandlová chuť koláči jenom prospěje. Navíc používáme sekané mandle ještě jednou při servírování. Na každý kousek koláče dáme pěknou porci zakysané smetany ( můžete použít i šlehačku ), v našem případě samozřejmě bez laktózy, a právě nahoru přidáme sekané mandle. Efekt křupnutí funguje opravdu všude, tak jsme si ten kousek oříšku navíc dopřáli i tady 🙂
Ať už použijete nektarinky nebo broskve, teď je na ně ten nejlepší čas, protože zralému ovoci z vlastní zahrady se v létě chuťově nic nevyrovná. Snad si tenhle recept na koláč oblíbíte stejně jako my. Můžete ho obměňovat podle toho co máte zrovna k dispozici. Umíme si ho živě představit třeba na podzim s jablky a hruškami, kdy do těsta přidáte skořici a trochu toho nějakého alkoholu na zahřátí 🙂
Jirka a Marika