Mandlová bábovka s jablkem a čokoládovou polevou - Kitchen story

Mandlová bábovka s jablkem a čokoládovou polevou

Tuto bábovku jsem zkoušela několikrát než jsem se dopracovala k finálnímu receptu. Díky jablku a jogurtu je krásně vláčná, koření a rum jí dodá říz. Kvůli klukům jsem ji dělala z rostlinných alternativ mléka, ale pokud vás netrápí žádná intolerance, tak klidně použijte jogurt a mléko kravské.

 

Ingredience

 

100 g mletých mandlí

200 g hladké špaldové mouky

1 kypřící prášek bez fosfátů

1 lžíce perníkového koření

3 vejce

120 g třtinového cukru

160 g jogurtu ( my použili kokosový )

100 ml slunečnicového oleje

50 ml mléka ( my použili ovesné )

2 lžíce rumu

1 jablko

 

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády

70 ml smetany ( my použili ovesnou )

mandle k dozdobení

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 160 °C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
  • V míse smíchejte mleté mandle, mouku, kypřící prášek a koření.
  • Vejce rozklepněte a oddělte zvlášť bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte jogurt, olej, mléko, rum a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh.
  • Jablko oloupejte a nastrouhejte na jemno a vmíchejte do směsi z žloutků. Tuto směs smíchejte se směsí ze suchých surovin a nakonec opatrně smíchejte sníh. Těsto vlijte do připravené formy a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 45 minut.
  • Ve vodní lázni zahřejte smetanu a přidejte na kousky nalámanou čokoládu a nechte ji zcela rozpustit. Polevu přelijte přes bábovku, zasypte nahrubo nasekanými mandlemi a nechte zatuhnout.

 

Nebojte se do těsta přidat rozinky pokud je máte rádi. Nebo můžete vynechat perníkové koření a nahradit ho vanilkovým extraktem. Věřím, že se brzy pustíte do pečení a bábovku si oblíbíte stejně jako my.

 

Marika