Jak už většina z vás, kteří nás sledují, ví, o víkendu jsem se zúčástnil amatérské soutěže ve vaření I love food na letošním ročníku Foodparade. Tentokrát byly hlavní surovinou houby a tak jsem se do soutěže přihlásil se svým houbovým ragů. A kdo by čekal, že to nakonec celé vyhraju :) ale všechno pěkně popořádku.
Všechno to začalo před nějakým tím časem, kdy jsme narazili na soutěž I love food, kde hlavní ingrediencí v receptech soutěžících musí být použité houby. Další super výzva, kterou jsme museli přijmout a do soutěže se přihlásili s houbovým ragů na bramborové kaši. V průběhu tohoto týdne se nám ozvali, že jsme postoupili do užšího kola a že musíme v sobotu na festivalu Foodparade uvařit recept před porotou a návštěvníky festivalu. Byli jsme rozdělení do tří skupin po třech a musím říct, že konkurence byla opravdu silná. Jakmile jsem uviděl, co začaly děvčata připravovat, začalo se mi lehce kouřit pod zadnicí :) Opravdu super! O to více jsem byl překvapený, že mě z první skupiny porota posunula dále.
Celou dobu jsem žil v domnění, že z každé skupiny postoupí jeden a my se pak v neděli utkáme ve finále se Zdeňkem Pohlreichem, který rozsoudí naše recepty. Na pátou hodinu jsem byl tedy zpátky na stánku Chefparade, abych se seznámil s ostatními postupujícími. A v tu chvíli přišel ten obrovský šok. Porotci vyhlásili vítěze třetí skupiny vařících a pak šéfkuchař Radek Jakubec, začal natahovat a že vyhlásí celkového vítěze soutěže. V tu chvíli jsem nechápal co se děje a on vyhlásil mě jako vítěze. Až pak jsem se dozvěděl, že finálový duel bude probíhat mezi mnou a Zdeňkem Pohlreichem, kdy každý z nás dostane 6 tajných ingrediencí, ze kterých budeme muset vytvořit jídlo.
Dnes jsem nemohl dospat a už od rána mi vrtalo v hlavě, co budu na pódiu kuchtit. Nezbývalo, než se dobře nasnídat a s dobrou náladou vyrazit do boje. Na pódiu jsme si pak vylosovali z "tajných" ingrediencí, které jsme museli v jídle použít. Základem bylo vytvořit jídlo s houbami, na které jsme měli 40 minut. Vylosované ingredience byly - jedlé kaštany, toustový chleba, kuřecí stehna, jarní cibulka, červená paprika a mrkev. Jediné štěstí, že jsem měl za celou dobu mého vaření 3x možnost povolat si odbornou pomoc, kterou představoval právě Radek Jakubec. To byla obrovská pomoc!!!
Na začátku jsem měl strach, že to bude nejdelší hodinka mého života, ale upřímně musím říct, že to uletělo jako voda. V průběhu vaření, jsem byl tak zabraný do vaření, že jsem vůbec nevnímal, co se děje kolem mě. Nejtěžší byl samozřejmě samotný začátek, kdy jsem musel na místě z paty vymyslet recept. Jsem zvyklý, že si jídla musím dobře naplánovat a tady jsem na to měl 3 minutky :D Masakr!!! Obdivuju všechny profesionální kuchaře a skláním se před uměním pana Pohlreicha.
Po poradě s mými rádci jsem teda vytvořil talíř, na kterém bylo kuřecí na kostičky s jedlými kaštany, malé toustíky s houbovou směsí a mrkvové pyré. Opravdu strašně moc ingrediencí na talíři. Porotci na mě však byli neskutečně hodní a vyhlásili mě jako vítěze. Nevím jak se to stalo, ale beru to jako show pro lidi, že se i obyčejný kluk z davu může utkat proti profesionálovi a vyhrát :)
Nejkrásnější cenou pro mě však bude, že se mi poštěstilo a budu se moci podívat k panu Pohlreichovi do kuchyně a vidět tak profesionály při práci. Téhle ceny si vážím nejvíce! Už se toho nemůžu dočkat! Určitě neváhej a do příštího ročníku soutěže se na Foodparade taky přihlaš. Stojí to za to:)
A teď už k samotnému vítěznému receptu :) Na houbové ragú budeš potřebovat:
směs lesních hub
máslo
šalotka
česnek
slanina
Brandy
dijonská hořčice
citrón
smetana
směs čerstvých bylinek (tymián, petržel)
sůl, pepř
Na pánvi si s kouskem másla orestuj na jemno nakrájenou šalotku, 2 stroužky česneku, tymián a na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile máš všechno společně orestované, dej si bokem trošku opečené slaniny na finální talíř. Bokem si v kastrůlku udělej vývar ze sušených hub, které zalij vodou a nech chvíli povařit. Na pánev přihoď směs lesních hub, které budeš mít na větší kousky. Lehce je orestuj a můžeš zalít asi 150ml Brandy, kterou podpal, aby se vyvařil a spálil všechen alkohol. Pak už můžeš začít dochucovat. Přidej lžičku dijonské hořčice, která jídlu dodá na pikantnosti, houbový vývar i s houbami, šťávu z jednoho citrónu a smetanu. Nech to společně lehce provařit, dochuť solí, pepřem a máš všechno připravené. Podávej s bramborovou kaší :)
Dobrou chuť!