I LOVE FOODPARADE - Kitchen story

I LOVE FOODPARADE

Jak už většina z vás, kteří nás sledují, ví, o víkendu jsem se zúčástnil amatérské soutěže ve vaření I love food na letošním ročníku Foodparade. Tentokrát byly hlavní surovinou houby a tak jsem se do soutěže přihlásil se svým houbovým ragů. A kdo by čekal, že to nakonec celé vyhraju :) ale všechno pěkně popořádku.

DSC_0005

Všechno to začalo před nějakým tím časem, kdy jsme narazili na soutěž I love food, kde hlavní ingrediencí v receptech soutěžících musí být použité houby. Další super výzva, kterou jsme museli přijmout a do soutěže se přihlásili s houbovým ragů na bramborové kaši. V průběhu tohoto týdne se nám ozvali, že jsme postoupili do užšího kola a že musíme v sobotu na festivalu Foodparade uvařit recept před porotou a návštěvníky festivalu. Byli jsme rozdělení do tří skupin po třech a musím říct, že konkurence byla opravdu silná. Jakmile jsem uviděl, co začaly děvčata připravovat, začalo se mi lehce kouřit pod zadnicí :) Opravdu super! O to více jsem byl překvapený, že mě z první skupiny porota posunula dále. 

DSC_0335

Výstřižek

Celou dobu jsem žil v domnění, že z každé skupiny postoupí jeden a my se pak v neděli utkáme ve finále se Zdeňkem Pohlreichem, který rozsoudí naše recepty. Na pátou hodinu jsem byl tedy zpátky na stánku Chefparade, abych se seznámil s ostatními postupujícími. A v tu chvíli přišel ten obrovský šok. Porotci vyhlásili vítěze třetí skupiny vařících a pak šéfkuchař Radek Jakubec, začal natahovat a že vyhlásí celkového vítěze soutěže. V tu chvíli jsem nechápal co se děje a on vyhlásil mě jako vítěze. Až pak jsem se dozvěděl, že finálový duel bude probíhat mezi mnou a Zdeňkem Pohlreichem, kdy každý z nás dostane 6 tajných ingrediencí, ze kterých budeme muset vytvořit jídlo.

DSC_0011

DSC_0021

DSC_0026

Dnes jsem nemohl dospat a už od rána mi vrtalo v hlavě, co budu na pódiu kuchtit. Nezbývalo, než se dobře nasnídat a s dobrou náladou vyrazit do boje. Na pódiu jsme si pak vylosovali z "tajných" ingrediencí, které jsme museli v jídle použít. Základem bylo vytvořit jídlo s houbami, na které jsme měli 40 minut. Vylosované ingredience byly - jedlé kaštany, toustový chleba, kuřecí stehna, jarní cibulka, červená paprika a mrkev. Jediné štěstí, že jsem měl za celou dobu mého vaření 3x možnost povolat si odbornou pomoc, kterou představoval právě Radek Jakubec. To byla obrovská pomoc!!!

DSC_0033

DSC_0047

Na začátku jsem měl strach, že to bude nejdelší hodinka mého života, ale upřímně musím říct, že to uletělo jako voda. V průběhu vaření, jsem byl tak zabraný do vaření, že jsem vůbec nevnímal, co se děje kolem mě. Nejtěžší byl samozřejmě samotný začátek, kdy jsem musel na místě z paty vymyslet recept. Jsem zvyklý, že si jídla musím dobře naplánovat a tady jsem na to měl 3 minutky :D Masakr!!! Obdivuju všechny profesionální kuchaře a skláním se před uměním pana Pohlreicha. 

Po poradě s mými rádci jsem teda vytvořil talíř, na kterém bylo kuřecí na kostičky s jedlými kaštany, malé toustíky s houbovou směsí a mrkvové pyré. Opravdu strašně moc ingrediencí na talíři. Porotci na mě však byli neskutečně hodní a vyhlásili mě jako vítěze. Nevím jak se to stalo, ale beru to jako show pro lidi, že se i obyčejný kluk z davu může utkat proti profesionálovi a vyhrát :)

Nejkrásnější cenou pro mě však bude, že se mi poštěstilo a budu se moci podívat k panu Pohlreichovi do kuchyně a vidět tak profesionály při práci. Téhle ceny si vážím nejvíce! Už se toho nemůžu dočkat! Určitě neváhej a do příštího ročníku soutěže se na Foodparade taky přihlaš. Stojí to za to:)

DSC_0130

 

A teď už k samotnému vítěznému receptu :) Na houbové ragú budeš potřebovat:

ingredience-300x176

směs lesních hub 
máslo
šalotka
česnek
slanina
Brandy
dijonská hořčice
citrón
smetana
směs čerstvých bylinek (tymián, petržel)
sůl, pepř
 

Na pánvi si s kouskem másla orestuj na jemno nakrájenou šalotku, 2 stroužky česneku, tymián a na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile máš všechno společně orestované, dej si bokem trošku opečené slaniny na finální talíř. Bokem si v kastrůlku udělej vývar ze sušených hub, které zalij vodou a nech chvíli povařit. Na pánev přihoď směs lesních hub, které budeš mít na větší kousky. Lehce je orestuj a můžeš zalít asi 150ml Brandy, kterou podpal, aby se vyvařil a spálil všechen alkohol. Pak už můžeš začít dochucovat. Přidej lžičku dijonské hořčice, která jídlu dodá na pikantnosti, houbový vývar i s houbami, šťávu z jednoho citrónu a smetanu. Nech to společně lehce provařit, dochuť solí, pepřem a máš všechno připravené. Podávej s bramborovou kaší :)

Dobrou chuť!

JIrka-podpis-300x223