Když to na nás přijde, tak se pustíme čas od času do asijských jídel. Mezi zaručené recepty patří samozřejmě letní závitky a my jsme při pohledu z okna řekli, že tímhle jídlem jsme krásně završili letošní horké léto. Teď nás už budou čekat jen samá teplá podzimní jídla, tak si to užijte s námi a dobrou chuť.
Ingredience
2 hrsti koriandru
3 hrsti žluté cukety
3 malé ( baby ) okurky
2 jarní cibulky
2 avokáda
cca 5 kusů rýžového papíru
Na mangový dip:
235 g zralého manga
šťáva z 1 limetky
1/4 chilli papričky
1 1/2 lžíce sójové omáčky
1/2 hrsti koriandru
1 1/2 čerstvého zázvoru
špetka soli
Postup
- Všechnu zeleninu dobře omyjte a nakrájejte na tenké plátky, zhruba 6-7 cm dlouhé.
- Koriandrové listy otrhejte a dejte stranou k nakrájené zelenině.
- Do plytkého talíře nalijte vlažnou vodu. V ní následně kus po kuse vždy namáčejte rýžový papír. Ten ve vodě nechte změknout pár vteřin, poté si ho přendejte na vlhkou utěrku a dobře rozprostřete.
- Do spodní poloviny papíru následně poklaďte rovnoměrně všechnu zeleninu a pár lístků koriandru. Abyste vytvořili závitek, nejdříve přeložte směrem doprostřed oba dva kraje rýžového papíru. Poté přetáhněte kratší část směrem dovnitř, rukama zeleninu napevno zarolujte do výsledné rolky. Takto pokračujte, dokud nebudete mít vytvořené všechny rolky.
- Ve stolním mixéru rozmixujte všechny ingredience na mangový dip. Nezapomeňte ochutnat, jestli není potřeba něco více přidat. Může se stát, že nebudete mít mango příliš zralé, tak dip doslaďte medem.
- Hotové rolky překrojte v půli a podávejte s mangovým dipem.
Při přípravě letních závitků nezapomeňte vytáhnout rýžový papír z vodní lázně včas. Pokud ho tam necháte dlouho, nasákne do sebe hodně vody a bude se vám potom hodně lepit a následně lehce trhat. To stejné platí, když ho budete rozprostírat, je lepší vlhká utěrka než třeba prkénko nebo suchý talíř. Mokrý papír se k podložce totiž jinak přilepí a k jeho trhání opět dojde. Takže trocha trpělivosti a pevná ruka 🙂
Letní závitky mají tisíce různých podob, stejně tak jako dipy k nim. Pokud si někdy nebudete vědět rady, čím vším byste je mohli naplnit, držte se zaručeného pravidla – méně je více. Vždycky je dobré, aby jednotlivé ingredience k sobě ladily chuťově a vše dávalo smysl.
Jirka a Marika