Langoše - Kitchen story

Langoše

Přiznám se, že tohle je recept mého dětství. Langoše nám vždycky připravovala moje babička Emilka, když jsme u ní byli o víkendu nebo na prázdniny. Babička už tu s námi není, ale zůstal mi po ní zápisník s recepty a tohle je jeden z nich, přesně tak, jak ho připravovala ona.

Langoše jsme samozřejmě měli nejradši s kečupem a strouhaným sýrem, ale my jsme si pro vás dnes připravili tři různé verze, ale o tom až níže. Nejdřív je potřeba si připravit těsto, tak šup na to….

 

Ingredience

 

Porce: 4-6

Čas přípravy: 30 minut + 45 minut kynutí

 

500 g hladké mouky

15 g kvasnic

250 ml vlažného mléka

125 g bílého jogurtu

2 lžíce slunečnicového oleje

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky sody

olej na smažení

Postup

 

  • Do menší misky dejte 100 ml vlažného mléka, jednu lžíci mouky a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
  • Do velké mísy dejte všechny ingredience a kvásek, dobře propracujte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto, které se bude odlepovat od vařečky. Pokud máte doma robot, klidně ho na tento krok použijte.
  • Zpracované těsto lehce zaprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Dejte ho na teplé místo a nechte kynout alespoň 30 minut.
  • Z těsta vytvarujte malé bochánky a nechte na vále ještě 15 minut kynout.
  • Z bochánků vytahováním tvořte placky, které smažte na pánvi s rozpáleným olejem.

 

Máme pro vás i tři tipy na kombinace na finální dochucení a věříme, že každý si přijde na své.

 

  1. Brynza + zakysaná smetana + kopr + vypražená slanina nebo špek
  2. Rajčatová omáčka s česnekem + čedar + rajčata
  3. Pesto z medvědího česneku + feta nebo balkánský sýr + zelenina ( okurka, paprika, rajče, ředkvička )

 

 

Přiznám se, že langoše jsme nedělali strašně dlouho, ale byl to takový hezký návrat do dětství. Snad i vám tento recept udělá radost.

 

Marika