Přiznám se, že tohle je recept mého dětství. Langoše nám vždycky připravovala moje babička Emilka, když jsme u ní byli o víkendu nebo na prázdniny. Babička už tu s námi není, ale zůstal mi po ní zápisník s recepty a tohle je jeden z nich, přesně tak, jak ho připravovala ona.
Langoše jsme samozřejmě měli nejradši s kečupem a strouhaným sýrem, ale my jsme si pro vás dnes připravili tři různé verze, ale o tom až níže. Nejdřív je potřeba si připravit těsto, tak šup na to….
Ingredience
Porce: 4-6
Čas přípravy: 30 minut + 45 minut kynutí
500 g hladké mouky
15 g kvasnic
250 ml vlažného mléka
125 g bílého jogurtu
2 lžíce slunečnicového oleje
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky sody
olej na smažení
Postup
- Do menší misky dejte 100 ml vlažného mléka, jednu lžíci mouky a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- Do velké mísy dejte všechny ingredience a kvásek, dobře propracujte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto, které se bude odlepovat od vařečky. Pokud máte doma robot, klidně ho na tento krok použijte.
- Zpracované těsto lehce zaprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Dejte ho na teplé místo a nechte kynout alespoň 30 minut.
- Z těsta vytvarujte malé bochánky a nechte na vále ještě 15 minut kynout.
- Z bochánků vytahováním tvořte placky, které smažte na pánvi s rozpáleným olejem.
Máme pro vás i tři tipy na kombinace na finální dochucení a věříme, že každý si přijde na své.
- Brynza + zakysaná smetana + kopr + vypražená slanina nebo špek
- Rajčatová omáčka s česnekem + čedar + rajčata
- Pesto z medvědího česneku + feta nebo balkánský sýr + zelenina ( okurka, paprika, rajče, ředkvička )
Přiznám se, že langoše jsme nedělali strašně dlouho, ale byl to takový hezký návrat do dětství. Snad i vám tento recept udělá radost.
Marika