Sezóna jahod je v plném proudu a my si ji opravdu užíváme naplno. Není den, kdy by u nás doma jahody chyběly. Jejich chuť a vůně jsou v nejlepší kondici a tak si je člověk vychutná dosytosti. Jediná věc co nás na jahodách trochu mrzí, že na ně má náš Bertík špatnou reakci a vždy se po nich osype. A když vidíme jak mu chutnají, tak nám opravdu láme srdce mu je nedopřát. Musíme je tak před ním schovávat a pořád doufáme, že se to jednoho dne zlepší a on si je bude moct užít stejně jako my.
A to bychom ale nebyli my, abychom toho nevyužili pro nějaký recept. A co jiného by to mělo být, než jahodové knedlíky. Všichni je máme spojené s babičkou z našeho mládí a každý je má rád tak trochu jinak. U nás to bylo vždy jednodušší, rozpuštěné máslo a cukr nám bohatě stačily, ale u Mariky k tomu ještě dělali jahodovou omáčku ze smetany a zralých jahod. A to vám povím, to je prostě nebe v hubě 🙂
Ingredience
Množství: 24 knedlíků
Čas přípravy: 40 minut
Kynutí: 60 minut + 10 minut
Knedlíky:
500 g polohrubé mouky + na pomoučnění válu
300 ml vlažného mléka
1 vejce
1 lžíce krystalového cukru
20 g čerstvého droždí
špetka soli
24 větších jahod
Omáčka:
300 g jahod
100 ml 30% smetany
2 lžíce moučkového cukru
K servírování:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
tvaroh
Postup
- Nejdříve připravte kvásek smícháním 150 ml vlažného mléka, 1 lžící mouky, 1 lžící cukru a droždí. Dejte na teplé místo, kvásek by měl vzejít během 5-10 minut.
- V míse smíchejte mouku, zbytek mléka, vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujte hladké těsto a přikryjte ho čistou utěrkou, nechte kynout 60 minut.
- Těsto vyválejte na pomoučněném vále na 1 cm vysoký obdélník. Plát těsta rozkrájejte na 24 stejně velkých dílků. Do každého dílu vložte očištěnou jahodu a vytvarujte knedlíky. Knedlíky nechte ještě 10 minut pod utěrkou kynout.
- Všechny ingredience na přípravu omáčky vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte. Knedlíky vařte 8 minut a v polovině času je obraťte. Ihned po vytažení je propíchněte vidličkou.
- Knedlíky servírujte s jahodovou omáčkou, tvarohem, přelité rozpuštěným máslem a zasypané cukrem.
Až ochutnáte jahodové knedlíky s touhle smetanovou omáčkou, nebudete je chtít jíst už nikdy jinak. Tím, že do omáčky používáme hodně zralé jahody, chuť omáčky je jahodovější než si dokážete představit 🙂 Jakmile knedlíky s touhle smetanovou omáčkou ochutnáte, už je nikdy nebudete chtít jíst jinak! A nebo pro nás máte tip, jak si jahodové knedlíky nejlépe vychutnáte vy?
Jirka a Marika