Květák je podle nás často opomíjená surovina. Samozřejmě, spousta z nás zná hlavně smažený květák, který abych pravdu řekl, patřil mezi jedno z mých nejoblíbenějších dětských jídel. Potom je tady klasická květáková polévka, kterou známe ze školních jídelen, ale ta patří na opačný konec oblíbenosti. A tak jsme si řekli, že si ji doma zkusíme udělat trochu jinak a to s pečenou cizrnou. A podařilo se to náramně 🙂

Ingredience
Porce: 4-6
Příprava: 45 minut
200 g vařené cizrny
1 menší hlávka květáku
1 cibule
1-1,2 l zeleninového vývaru
2 snítky tymiánu
100 ml 30 % smetany ( my použili variantu bez laktózy )
olivový olej
sůl, pepř
Postup
- Troubu rozehřejte na 200°C. Plech vyložte pečícím papírem a na jednu stranu vložte cizrnu. Na druhou stranu plechu naskládejte na menší kousky nakrájený květák. Vše osolte a zakápněte olejem. Pečte 20 minut do zezlátnutí.
- V hrnci rozpalte dvě lžíci olivového oleje a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte do sklovata a přidejte opečený květák. Zalijte vývarem, přidejte lístky tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř a nechte chvíli povařit.
- Rozmixujte dohladka a nakonec přidejte smetanu. Servírujte s pečenou cizrnou.
Co vy a květáková polévka? Taky jí mate uloženou v hlavě jako né úplně povedený kousek z jídelny na základní škole? Dejte jí ještě jednu šanci, udělejte si ji takovou, jaká vám bude jednoznačně chutnat 🙂
Jirka a Marika