Podzim je už opravdu tady a udeřil plnou silou. Ochlazení, který přinesl spolu se sychravým počasím na naše těla působí, ať už si to chceme přiznat nebo ne. U Bertíka i Jirky se objevila první rýma a nachlazení. Tak jsme se hned začali dopovat vitamíny a přišel na řadu i náš oblíbený kurkumový čaj se zázvorem a smrkovým sirupem. Pokud neseženete čerstvou kurkumu, nic se neděje, klidně použijte tu mletou sušenou.
Ingredience
1 litr vody
2 kořeny čerstvé kurkumy nebo 2 lžičky mleté kurkumy
5 cm čerstvého zázvoru
šťáva z 1 citronu
2 celé skořice
5 semínek kardamomu
4 lžíce sirupu ze smrkových výhonků ( my použili Smrkáček Kitl )
Postup
- Do rendlíku dejte vodu a přiveďte k varu.
- Kořen kurkumy a zázvoru očistěte a nakrájejte na tenké plátky. U kurkumy doporučuji použít gumové rukavice, protože má velice výrazné barvivo, které jde jen těžko umýt.
- Plátky kurkumy, zázvoru, šťávu z citronu a koření vložte do vroucí vody a nechte 5 minut lehce probublávat. Pak stáhněte z plamene a oslaďte smrkovým sirupem a podávejte.
KURKUMA obsahuje kurkumin, což je její nejúčinnější látka. Ten patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem. Působí preventivně a přispívá k posílení imunity.
ZÁZVOR má obrovskou léčivou sílu. Při nachlazení pomáhá především díky hřejivému pocitu, který podporuje pocení. Podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva, pomáhá při nadýmání, plynatosti a jiným trávicím potížím.
SMRKOVÉ VÝHONKY přispívají k normální funkci dýchacích systému. Pomáhá rozpouštět hleny, celkově uvolňuje dýchací cesty, pomáhá vykašlávání, tiší bolesti kloubů, svalů a celkově posiluje organismus. Smrkový sirup si můžete vyrobit i sami, ale pokud jste to nestihli v období května a června, kdy se ze stromů sbírají pouze světle zelené výhonky, nezoufejte. Dnes se dají smrkové sirupy koupit běžně. My si oblíbili Smrkáček od české firmy Kitl. Je v bio kvalitě s vitamínem C a vhodný pro děti už od 1 roku.
SKOŘICE je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Esenciální oleje z tohoto koření, dokážou zastavit mnoho typů bakterií a plísní. Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotikum. Dokáže hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit, a tím mu ulehčí od zdlouhavého vstřebávání sacharidů.
KARDAMOM má pozitivní vliv na trávení, schopnost odvodnit organismus a podpora funkce ledvin.
Všechny tyto látky nám pomáhají udržet se v tomto sychravém počasí fit. Bertík navíc dostává vitamín D a probiotika. Nás by zajímalo jak posilujete imunitu vy? Jste zastánci přírodní cesty nebo raději sáhnete po tabletkách?
Marika a Jirka