Kuře na paprice - Kitchen story

Kuře na paprice

Slíbila jsem vám recepty na českou klasiku a tady je první z nich. Bertík má kuře na paprice nejraději a od přípravy nás neodradilo ani to, že má alergii na kravskou bílkovinu. Místo klasické smetany jsme použili rýžovou a na chuti to není vůbec znát.

 

Ingredience

 

Porce: 4-6

Příprava: 90 minut

 

kuře o hmotnosti cca 1,4 kg

2 lžíce slunečnicového oleje

1 větší cibule

1 lžička kmínu

2 lžíce mleté sladké papriky

800-1000 ml kuřecího vývaru

3-4 lžíce hladké mouky

250 ml 30% smetany ( my použili rýžovou )

sůl

 

K servírování:

těstoviny, houskový knedlík nebo vařené brambory

Postup

 

  • Kuře naporcujte na menší díly a osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
  • V hrnci rozehřejte olej a maso ze všech stran orestujte dozlatova a pak ho vyjměte. Do hrnce vložte nakrájenou cibuli a restujte dokud cibule nezrůžoví. Přidejte kmín a mletou papriku, restujte jen asi půl minuty. Maso vraťte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, stáhněte plamen a kuře duste doměkka. Bude to trvat asi hodinu.
  • Maso vyjměte z hrnce. V misce pomocí metličky rozmíchejte hladkou mouku a cca 100 ml vody. Za stálého míchání vlijte do omáčky a na mírném plameni nechte provařit alespoň 15 minut.
  • Omáčku přeceďte přes jemné sítko a vmíchejte smetanu. Dochuťte solí.
  • Teď jsou dvě možnosti, jak servírovat maso. Buď ho oberte od kostí a dejte prohřát do omáčky nebo ho opečte na pánvi.
  • Servírujte s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.

 

Přílohu si zvolte podle vaší libosti. Já mám nejraději těstoviny nebo noky, které nám jako dětem vždycky připravovala babička Emilka. Jirka preferuje knedlík a Bertíkovi vařím orzo ( těstovinový rýže ), protože se mu dobře jí.

Dobrou chuť

Marika