Dneska pro vás máme recept, který se bude skvěle hodit k nedělnímu obědu. Základem je kvalitní kuřecí maso, které je jemné, dobře stravitelné a lehké na přípravu. Zajímejte se odkud maso pochází a snažte se podpořit lokální farmáře. Tento článek jsme vytvořili ve spolupráci s webem Akademie kvality , takže pokud byste se chtěli dozvědět víc, koukněte tam. Určitě tam najdete spoustu užitečných rad.
V tomto receptu budete potřebovat kuřecí prsa ideálně s kůží, která dodá jídlu plnou chuť. V kombinaci s bylinkami, vínem a máslem vykouzlíte během chvíle úžasnou omáčku.
Ingredience
2 kuřecí prsa s kůží
2 stroužky česneku
1 snítek rozmarýnu
2 snítky tymiánu
1/2 cibule
100 ml bílého polosuchého vína
200 ml silného kuřecího vývaru
1 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce másla
olivový olej
sůl, pepř
Na brambory:
300 g malých brambor
4 jarní cibulky
2 hrsti rukoly
olivový olej
sůl, pepř
Postup
– Brambory omyjte, větší kusy překrojte a dejte vařit do osolené vody.
– Kuřecí prsa dobře osolte, opepřete a na pánvi na mírném plameni s kapkou oleje opečte. Jakmile jsou prsa dozlatova opečené, přendejte je na talíř.
– Stroužky česneku oloupejte a lehce rozdrťte nožem, přidejte na pánev od masa spolu s rozmarýnem a tymiánem. Opečte do zlata. Cibuli nakrájejte na drobno a přidejte na pánev a nechte lehce orestovat. Vše zalijte vínem a nechte odpařit všechen alkohol. Přidejte kuřecí vývar, vraťte zpět prsa kůží nahoru a nechte omáčku zredukovat na polovinu.
– Do omáčky přidejte nasekanou pažitku, máslo a nechte rozpustit a dobře spojit. Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem a pokud jste měli víno více kyselejší, můžete přidat špetku cukru.
– Uvařené brambory zceďte a opečte zprudka na pánvi s lžící olivového oleje, osolte a opepřete.
– Z jarní cibulky použijte bílou část, očistěte a rozpulte ji. Opečte na pánvi.
– Opečené brambory, spolu s jarní cibulkou smíchejte s rukolou a zakápněte olivovým olejem.
– Hotová kuřecí prsa podávejte s opečenými bramborami a bylinkovou omáčkou.
Nebojte se koupit celé kuře a dát si chvíli práce s jeho naporcováním, využijte tak všechny jeho části. Prsa vykostěte a použijte na minutkovou přípravu, stehna můžete upéct a ze skleletu uvařit vývar. Tak nepřijde nic nazmar.
Každá rodina má svůj osvědčený recept na přípravu kuřecího masa, ale je fajn občas se pustit do něčeho nového a nechat se inspirovat. Věříme, že kuře s bylinkovou omáčkou stojí za vyzkoušení.
Marika a Jirka