Krémová polévka z pečené zeleniny - Kitchen story

Krémová polévka z pečené zeleniny

Když se řekne krémová polévka, většině z vás se vybaví určitě jen pár známých a osvědčených receptů, které se pořád točí dokola. My jsme to dříve měli úplně stejně a těch druhů nebylo u nás v kuchyni moc. Teď se to ale změnilo a rozmanitosti se u nás opravdu meze nekladou. Na zimu jsme si místo klasických krémových, svěžích polévek, co si děláme během jara a léta oblíbili právě polévky z pečené zeleniny. Ať už je to třeba polévka z pečeného celeru s lanýžem, kterou najdete v naší kuchařce Manželé v kuchyni a nebo celerová polévka s jablkem, co máme na blogu (recept najdete zde), vše se točí kolem trouby a pečení zeleniny. Tentokrát jsme zkombinovali více druhů zeleniny a na chuti se to skvěle projevilo.

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 20 minut + 40 minut pečení

2 mrkve
1 petržel
1 sladká brambora
1 cibule
1/2 celeru
3 stroužky česneku
1 – 1,5 l zeleninového vývaru
2-3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
K servírování:
smetana
opražená semínka slunečnice, madle a lískové ořechy

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 200°C, program horký vzduch.
  • Kořenovou zeleninu, sladkou bramboru, cibuli i česnek zbavte slupky, dobře omyjte a zbavte všech nečistot.
  • Vše dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem a dobře osolte i opepřete. Vložte do trouby a pečte 40 minut.
  • Upečenou zeleninu přendejte do stolního mixéru. Zalijte postupně zeleninovým vývarem, abyste mohli kontrolovat hustotu polévky.
  • Přelijte do hrnce, zahřejte a případně ještě dochuťte.
  • K servírování použijte smetanu pro zjemnění a na sucho opražená semínka a oříšky.

 

U těchto druhů polévek používáme vždy zeleninový vývar. Vždycky se u nás nějaký vývar v lednici najde a pokud ne, během přípravy je vždy dostatek času si ho připravit. Než se do vaření samotného receptu pustíme, založíme na vývar. A tomu zeleninovému 30-40 minut stačí úplně bohatě. Pokud chcete polévku výraznější, můžete zeleninu dopředu upéct a nebo si ji na oleji orestovat do hněda. Vývar pak dostane i jinou, tmavší barvu a je chuťově silnější.

 

 

Během mixování přidáváme vývar postupně, abychom si mohli přesně zkontrolovat její hustotu. Přeci jen, Marika má polévky ráda méně husté a já naopak. Na tohle je skvělé mít dobrý mixér, který vám nejen polévku dokonale rozmixuje. Dříve jsme používali tyčové mixéry, ale od té doby co máme mixér si ho nemůžeme vynachválit. Díky přednastaveným programům, jako polévky, smoothie nebo třeba dipy, budete mít skvělou konzistenci. Stačí zapnout a nemusíte se o nic víc starat.

 

Foto a video: Lucie Fenclová

 

Jak jste na tom vy a krémové polévky? Pokud doma máte nějaký osvědčený a oblíbený recept, určitě se s námi podělte 🙂 A pokud hledáte inspiraci, rádi se zas na oplátku my podělíme s vámi!

 

Dobrou chuť

Jirka a Marika