KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S LANÝŽOVÝM OLEJEM - Kitchen story

KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S LANÝŽOVÝM OLEJEM

Krémové polévky jsme si u nás tak moc oblíbili, že neustále hledáme nové a nové varianty. A tak přišla řeč i na květák. I když to pro Mariku není úplně oblíbená surovina, pořád říkám, že s každou surovinou se dá pracovat. Jde přeci jen o výsledek a jak to na talíři bude vypadat a chutnat. Jsme vážně rádi za spolupráci s eDelikatesy, kde jsme si k polévce nakoupili také lanýžový olej a plátky lanýžů. V kombinaci s bílým vínem Emilio Rojo, které nám bylo v obchodě doporučeno, jsme si jídlo nemohli vynachválit.

KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S LANÝŽOVÝM OLEJEM

Ingredience

..

Porce: 4

Čas přípravy: 40 minut

..

1,5 litru zeleninového vývaru

½ hlávky květáku

½ cibule

1 velká brambora

150 ml 30% smetany

2 lžíce lanýžového oleje

citronová šťáva

sůl, pepř

slunečnicový olej

..

K servírování:

plátky opečeného květáku

plátky černého lanýže

lanýžový olej

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C.
  • Květák nakrájejte na menší kousky, zakápněte olejem a lehce osolte. Vložte na plech a dejte péct dokud nezačnou okraje zlátnout. Bude to trvat asi 15 minut.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  • V hrnci rozpalet 2 lžíce oleje a orestujte cibuli dosklovata. 
  • Mezitím oloupejte bramboru a nakrájejte ji na malé kostičky a přidejte ji společně s opečeným květákem ( pár kousků si schovejte k servírování ) do hrnce s cibulí.
  • Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Vařte do změknutí brambor.
  • Polévku rozmixujte, přidejte smetanu a ochuťte lanýžovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
  • Podávejte s plátky opečeného květáku, plátky černého lanýže a lehce zakápněte lanýžovým olejem.

KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S LANÝŽOVÝM OLEJEM

Květák není moc výrazný a tak jsme si řekli, že jeho chuť zvýrazníme opečením. Opečené kousky květáku jsme taky využili na finální dozdobení, spolu s plátky lanýžů. A čím jiným krémovou chuť polévky vytáhnout, než lanýžovým olejem. Chuti a vůni lanýžů opravdu nejde odolat a tahle kombinace se vážně povedla.

Jak jste na tom s lanýži vy? Používáte je v kuchyni a nebo se s nimi setkáváte jen v restauraci?

Dobrou chuť

Jirka a Marika