Krémové polévky jsme si u nás tak moc oblíbili, že neustále hledáme nové a nové varianty. A tak přišla řeč i na květák. I když to pro Mariku není úplně oblíbená surovina, pořád říkám, že s každou surovinou se dá pracovat. Jde přeci jen o výsledek a jak to na talíři bude vypadat a chutnat. Jsme vážně rádi za spolupráci s eDelikatesy, kde jsme si k polévce nakoupili také lanýžový olej a plátky lanýžů. V kombinaci s bílým vínem Emilio Rojo, které nám bylo v obchodě doporučeno, jsme si jídlo nemohli vynachválit.
…

Ingredience
..
Porce: 4
Čas přípravy: 40 minut
..
1,5 litru zeleninového vývaru
½ hlávky květáku
½ cibule
1 velká brambora
150 ml 30% smetany
2 lžíce lanýžového oleje
citronová šťáva
sůl, pepř
slunečnicový olej
..
K servírování:
plátky opečeného květáku
plátky černého lanýže
lanýžový olej
Postup
…
…
…
…
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Květák nakrájejte na menší kousky, zakápněte olejem a lehce osolte. Vložte na plech a dejte péct dokud nezačnou okraje zlátnout. Bude to trvat asi 15 minut.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci rozpalet 2 lžíce oleje a orestujte cibuli dosklovata.
- Mezitím oloupejte bramboru a nakrájejte ji na malé kostičky a přidejte ji společně s opečeným květákem ( pár kousků si schovejte k servírování ) do hrnce s cibulí.
- Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Vařte do změknutí brambor.
- Polévku rozmixujte, přidejte smetanu a ochuťte lanýžovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Podávejte s plátky opečeného květáku, plátky černého lanýže a lehce zakápněte lanýžovým olejem.
…

…
Květák není moc výrazný a tak jsme si řekli, že jeho chuť zvýrazníme opečením. Opečené kousky květáku jsme taky využili na finální dozdobení, spolu s plátky lanýžů. A čím jiným krémovou chuť polévky vytáhnout, než lanýžovým olejem. Chuti a vůni lanýžů opravdu nejde odolat a tahle kombinace se vážně povedla.
Jak jste na tom s lanýži vy? Používáte je v kuchyni a nebo se s nimi setkáváte jen v restauraci?
Dobrou chuť
Jirka a Marika