Už nějakou dobu básníme o tom, že bychom si chtěli udělat výlet do Francie a trochu ji procestovali. S Albertem to teď bude trochu náročnější, ale přeci jen to vypadá, že bychom na týden, možná dva mohli už tento rok vyrazit. Co se dobrého jídla a vína týče, je Francie jedním z nejlepších míst, kam se vydat. Jestli máte nějaký tip, kam rozhodně vyrazit a co neminout, jsme jedno velké ucho.
Teď to si ale budeme muset vystačit akorát s dobrým vínem a něčím na zub. Klasikou je cibulová polévka, kterou máme moc rádi a řekli jsme si, že bychom ji mohli zkusit trochu jinak. Postup přípravy je v podstatě stejný, jen ji na konci rozmixujeme. Pojďme na to!
Ingredience
Porce: 4
Příprava: 1 hodina
1,2 kg cibule
200 ml suchého bílého vína
800-1000 ml zeleninového vývaru
3 snítky tymiánu
sůl, pepř, cukr
50 g másla
3 lžíce oleje
33% smetana ( není nutná )
Postup
- Ve velkém hrnci nechte rozpustit olej, máslo a zahřejte.
- Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na hrubo. Přidejte do hrnce a na středním plameni restujte do hněda.
- Přidejte víno a nechte odpařit všechen alkohol.
- Zalijte vývarem a povařte ještě 10 minut.
- K rozmixování polévky můžete použít jak tyčový mixér, tak mixér stolní. Přidejte tymián zbavený tvrdého stonku a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, popřípadě cukrem.
- Ke zjemnění polévky můžete použít trochu 33% smetanu.
Důležité při přípravě cibulové polévky je především neuspěchat přípravu. Na začátku si dejte dělat zeleninový vývar, který bude hotový dřív, než si orestujete cibuli. Restováním cibule dostane krásnou barvu a nikde jinde neplatí více rčení, že barva dělá chuť. Tím, že v této polévce není použito moc ingrediencí, je třeba, aby chutě byly opravdu plné. Polévku můžete lehce zjemnit přidáním smetany a krémovost bude dotažená k dokonalosti 🙂
A co vy a Francie?
Jirka a Marika