Křehký koláč z jablek a pomeranče - Kitchen story

Křehký koláč z jablek a pomeranče

Poslední dobou se snažíme omezit sladké a abychom byli upřímní, je to strašně těžké. Proto si čas od času uděláme nějakou tu dobrotu, která stojí za ten malý hřích. A tenhle koláč za to rozhodně stojí! Jablka s pomerančem jdou krásně k sobě a kardamon je jen takovou voňavou tečkou na konec.

DSC_0046

ingredience1

Těsto:
160g studeného másla na malé kostičky
280g hladké mouky
1/2 lžičky mořské soli
3 lžičky třtinového cukru
100g řeckého jogurtu
 
Plnění:
600g jablek
1 pomeranč
30g hladké mouky
150g třtinového cukru
1/2 lžičky čerstvě namletého kardamonu
 

Hledala jsem nějakou inspiraci na internetu, abych našla něco nového a nebo aby mě napadlo, jaký koláč bych mohla udělat. Ale nemohla jsem se dobrat cíle. Vrhla jsem se tak mezi kopu kuchařek, které máme doma a našla jsem tam recept právě na tenhle úžasný koláč! Většinu receptů si podle sebe upravujeme, sem tam něco ubereme, jinde zase přidáme, ale tohle není ten případ. Tenhle recept se mi zdál dotažený úplně do konce a nebylo třeba si ho pozměňovat. Našla jsem ho v kuchařce z Ikea, Naše jídlo - přirozeně, opravdu povedené, moje oblíbená. 

A teď už na recept! Jablko, zbavené šlupky, si nakrájej na tenké plátky. Samozřejmě nezapomeň odstranit jádřince. Plátky jablka vlož do větší mísy a přidej k nim kůru z pomeranče a poté i všechnu šťávu z něj. Dále taky namletý kardamon, mouku a třtinový cukr. Všechno společně promíchej a nech odpočinout, alespoň po dobu, než si uděláš těsto.

Vytvoření těsta není žádná velká věda, všechny ingredience smíchej ve velké míse a vytvoř si hladké a pružné těsto. Tady musíš pracovat celkem rychle, aby nebylo příliš teplé. Rozválej ho podle formy, ve které ho budeš péct a nezapomeň přidat nějaký ten centimetr, aby ti zbylo i na záhyby. Těsto vlož do formy, přidej do středu náplň a rozprostři ji do všech stran. Okraje těsta nakonec zahni dovnitř, aby se vytvořil okraj široký 2-3cm. Takhle dej koláč péct do trouby na 200°C, přibližně 35 minut, dokud nebudou okraje koláče zlatavé.

Je možné, že spodní část koláče nebude úplně dopečená, přece jen je tam spousta tekutiny, tak to raději zkontroluj a klidně přidej pár minut v troubě navíc.

Určitě ti bude chutnat, my jsme si ho opravdu oblíbili.

Marika-Podpis-300x214