Je opravdu málo dezertů, které bychom mohli jíst pořád. Mezi naše neoblíbenější patří třeba crumble ( recept najdete zde ), který má snad tisíc variací a možností jak si ho připravit. Nebo třeba galetka, kterou si můžeme připravit jak slanou, tak sladkou, třeba jablečnou s kardamonem ( recept najdete zde ). A teď se nám do top 3 přidal tenhle dezert. Tartaletka s náplní panna cotta, ta kombinace je opravdu skvělá. K tomu čerstvé jahody a máte dezert jak víno 🙂

Ingredience
Množství: 6 kusů
Čas přípravy:
Pečení: 20 minut
Těsto:
200 g kešu mouky
100 g rýžové mouky
40 g kukuřičného škrobu
2 lžíce třtinového cukru
špetka soli
1 vejce
3-5 lžic vody
máslo nebo kokosový olej na vymazání formiček
Panna cotta náplň:
400 ml 30% smetany
50 g třtinového cukru
semínka z 1 vanilkového lusku
3 plátky želatiny
K dozdobení:
jahody
jedlé květy
drcené kešu oříšky
Postup
- Troubu rozehřejte na 170°C a formičky na tartaletky vymažte máslem nebo kokosovým olejem.
- V míse důkladně smíchejte všechny potřebné ingredience na těsto. Vodu přidávejte postupně, podle potřeby.
- Těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Pomocí prstů vmačkejte těsto do formičky tartaletky tak, aby pokrylo rovnoměrně celou plochu.
- Vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 20 minut do zezlátnutí okrajů.
- Upečené tartaletky vyndejte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
- Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka vanilky. Smetanu ohřejte těsně pod bod varu. Do misky se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte je nabobtnat. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do rendlíku se smetanou a dobře promíchejte metličkou.
- Korpusy tartaletek přemístěte na tác nebo prkénko, které se vám následně vejde do lednice. Tartaletky naplňte smetanovou směsí a vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.
- Před podávání ozdobte tartaletky jahodami, jedlými květy a zasypte drcenými kešu ořechy.

Ideální dezert na teplé léto, kdy využijeme sezóny na ty nejlepší jahody z celého roku. Není snad den, kdy bychom doma neměli připravenou misku jahod, kdyby nás přepadla chuť. A že na ně máme chuť opravdu často 🙂 ještě že máme přes léto možnost ze zahrádky rodičů ve Znojmě, případně si zajít na farmářský trh nebo samosběr.
Díky tomu, že musí panna cotta dobře vychladnout, máte dezert připravený v lednici až přijde chuť a nebo návštěva. Zrovna vytažený a ještě studený je tenhle dezert perfektně osvěžující v parném létě.
Dobrou chuť
Marika a Jirka