KEŠU TARTALETKY S PANNA COTTA NÁPLNÍ - Kitchen story

KEŠU TARTALETKY S PANNA COTTA NÁPLNÍ

Je opravdu málo dezertů, které bychom mohli jíst pořád. Mezi naše neoblíbenější patří třeba crumble ( recept najdete zde ), který má snad tisíc variací a možností jak si ho připravit. Nebo třeba galetka, kterou si můžeme připravit jak slanou, tak sladkou, třeba jablečnou s kardamonem ( recept najdete zde ). A teď se nám do top 3 přidal tenhle dezert. Tartaletka s náplní panna cotta, ta kombinace je opravdu skvělá. K tomu čerstvé jahody a máte dezert jak víno 🙂

 

KEŠU TARTALETKY S PANNA COTTA NÁPLNÍ

Ingredience

Množství: 6 kusů

Čas přípravy:

Pečení: 20 minut

 

Těsto:

200 g kešu mouky

100 g rýžové mouky

40 g kukuřičného škrobu

2 lžíce třtinového cukru

špetka soli

1 vejce

3-5 lžic vody

máslo nebo kokosový olej na vymazání formiček

 

Panna cotta náplň:

400 ml 30% smetany

50 g třtinového cukru

semínka z 1 vanilkového lusku

3 plátky želatiny

 

K dozdobení:

jahody

jedlé květy 

drcené kešu oříšky

Postup

 

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 170°C a formičky na tartaletky vymažte máslem nebo kokosovým olejem.
  • V míse důkladně smíchejte všechny potřebné ingredience na těsto. Vodu přidávejte postupně, podle potřeby. 
  • Těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Pomocí prstů vmačkejte těsto do formičky tartaletky tak, aby pokrylo rovnoměrně celou plochu.
  • Vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 20 minut do zezlátnutí okrajů.
  • Upečené tartaletky vyndejte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
  • Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka vanilky. Smetanu ohřejte těsně pod bod varu. Do misky se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte je nabobtnat. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do rendlíku se smetanou a dobře promíchejte metličkou.
  • Korpusy tartaletek přemístěte na tác nebo prkénko, které se vám následně vejde do lednice. Tartaletky naplňte smetanovou směsí a vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.
  • Před podávání ozdobte tartaletky jahodami, jedlými květy a zasypte drcenými kešu ořechy.

 

KEŠU TARTALETKY S PANNA COTTA NÁPLNÍ

 

Ideální dezert na teplé léto, kdy využijeme sezóny na ty nejlepší jahody z celého roku. Není snad den, kdy bychom doma neměli připravenou misku jahod, kdyby nás přepadla chuť. A že na ně máme chuť opravdu často 🙂 ještě že máme přes léto možnost ze zahrádky rodičů ve Znojmě, případně si zajít na farmářský trh nebo samosběr.

 

Díky tomu, že musí panna cotta dobře vychladnout, máte dezert připravený v lednici až přijde chuť a nebo návštěva. Zrovna vytažený a ještě studený je tenhle dezert perfektně osvěžující v parném létě.

 

Dobrou chuť

Marika a Jirka