Nedávno jsem v obchodě narazil na jedlé kaštany a rozhodl jsem se udělat si z nich nějakou tu dobrotu. Možností je samozřejmě dost, jen se toho člověk nesmí bát! Taková klasika jako jsou pečené kaštany, je k dostání v těchto chladných dnech třeba na trzích. Ale co takhle vyzkoušet, udělat si kaštanovou polévku?
500g jedlých kaštanů
1,5l zeleninového vývaru
smetana
máslo
sůl, pepř
Při vaření této polévky jsem se během příprav vrátil trošku do dětství. Přeci jen se říká, že v každém chlapovi pořád dřímá malé dítě :) Když jsem se chystal dát kaštany upéct do trouby, začal jsem si z nich tvořit postavičky a zvířátka. Tak jsem se do toho zabral, že jsem vůbec nevnímal čas. Prostě jako dítě.
Než je dáš péct do trouby je potřeba kaštany lehce nakrojit do kříže. Je dobré mít opravdu ostrý nůž a trošku síly, jinak se s tím budeš trápit. Jen dávej pozor na prsty, ať to nemáš i s masíčkem. Takto nakrojené je vlož na plech a dej je do trouby, na 230° přibližně na 15 minut.
Po upečení kaštanů musíš odstranit tvrdou slupku kaštanů a zvlášť dát měkkou, bílou část, kterou budeme používat. Mělo by se ti to dát lehce oloupat, ale já jsem to štěstí neměl. Strávil jsem u toho celkem dost času, než jsem to celé vyčistil. Připadal jsem si jako Popelka.
V rozehřátém hrnci si nech rozpustit trošku másla a přidej kaštany. Lehce je orestuj a zalij vývarem, teď už je nech povařit do změknutí. Vznikne ti vývar z kaštanů, který ke konci rozmixuj ponorným mixérem. Je potřeba je také dochutit solí a pepřem. Přidej také smetanu, která polévku krásně zjemní a dochutí.
Já jsem se rozhodl naservírovat polévku trošku efektivně. Použil jsem láhev na přípravu šlehačky a připravil si bombičku. Byl to takový hokus pokus, abych správně vychytal konzistenci polévky. Chtěl jsem, aby polévka byla krásně nadýchaná, ale aby to nebylo zase moc. Ideální poměr vývaru z kaštanů a smetany ke šlehání byl 3:2. Takhle jsem vše nalil do láhve a čekal, jestli se dílo podaří.
Měl jsem sice co dělat, abych udržel horkou lahev v holých rukách, ale podařilo se. Polévka byla krásně nadýchaná a jemně nasládlá od kaštanů a smetany. Vše záleží na konečném dochucení, dej si tak tu práci a opravdu ji před servírováním věnuj chvíli svého času. Rozhodně se to vyplatí!
Dobrou chuť!