Máme rádi sladké asi jako většina národa. Marika se sice snaží cukry omezit, ale mě to prostě nedá a vždycky po nějaké sladké tečce zatoužím. Ale tím, že nemůžu laktózu, se mi okruh klasických sladkých dezertů dost zužuje. Marika teď přišla s receptem na karamelový krém, kterým se dají nahradit klasické krémy do dezertů nebo třeba do vánočního cukroví a věřím, že se to může hodit i vám 🙂
Ingredience
Množství: cca 500 ml
Příprava: 40 – 45 minut
800 ml hustého kokosového mléka
230 ml javorového sirupu
špetka soli
Postup
- Do připraveného rendlíku nalijte kokosové mléko a javorový sirup. Přidejte špetku soli.
- Pomalu přiveďte k varu.
- Stáhněte plamen a za stálého míchání redukujte.
- Jakmile získáte krémovou konzistenci, která se potáhne po lžičce, stáhněte z plamene.
- Přendejte do čisté sklenice s uzávěrem a uchovávejte v lednici.
Nejlepší kokosové mléko, které můžete použít a které jsme si vybrali my, je to v plechovce. Máme už něco odzkoušeno, tak jdeme vždy na jistotu a vybíráme si takové, které má velkou hustotu. Výsledný karamelový krém potom vážně stojí za to 🙂
Dejte si taky pozor, aby sklenička do které budete krém dávat byla opravdu čistá. V lednici vám potom krém vydrží skoro týden a tak se nemusíte bát, že ho musíte spotřebovat hned celý. Musíme ale říct, že i kdyby vám nějaký zůstal, moc dlouho se u vás v lednici neohřeje. Pár večerních návštěv lednice a po karamelovém krému jako by se zem slehla.
Jaké sladké si s tímhle karamelovým krémem umíte představit vy?
Jirka a Marika