Kachní rillettes - Kitchen story

Kachní rillettes

Už je to poměrně dlouho, kdy jsme přestali kupovat paštiky a prostě jsme je začali připravovat doma. Přeci jen není nad to a člověk si je může udělat přesně podle vlastní chutě a hlavně ví, co si tam dává. Ať už to byla foie gras a nebo paštika z kuřecích jater (recept zde), pokaždé to mělo úspěch. Tentokrát jsme si řekli, že by to chtělo trošku změnu a udělali jsme si kachní rilletes. Není to paštika v pravém slova smyslu, ale jakmile ji člověk zkusí, tak paštiky přesune na druhou kolej.

Kachní rilletes

ingredience1

Čas pečení: 3 hodiny   Příprava: 30 minut   Porce: 20ks

2ks kachních stehen
250g kachního sádla
2 snítky rozmarýnu
2 snítky tymiánu
2 stroužky česneku
polovina menší cibule
sůl, pepř

Výstřižek

- Pekáč si rozehřejte na plotně, přidejte trošku kachního sádla a opečte oloupanou polovinu menší cibule, dva stroužky česneku (rozklepněte rukou a klidně nechte i se slupokou) a snítky bylinek, aby se všechno pěkně rozvonělo. Přidejte zbytek sádla a nechte roztopit.

- Kachní stehna dobře osolte, opepřete a dejte do pekáče se sádlem. A dejte péct do rozehřáté trouby minimálně na tři hodiny na cca 110°C. Sádlo by mělo jen lehce probublávat, proto raději zkontrolujte a teplotu trouby podle toho upravte.

- Jakmile jsou stehna hotová, vyndejte ven ze sádla a nechte vychladnout. Následně oberte maso z kostí na jednotlivá vlákna. Přidejte trošku vychladlého kachního sádla a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Kachní rilletes

Maso můžete dát do jakékoli uzavíratelné skleničky. Když ho poté zalijete kachním sádlem, vydrží vám nějakou chvíli v lednici. Pokud si s tím dáte i trošku práce, věřím, že takovou skleničku kachního rillettu můžete použít jako dárek. Přeci jen být originální se cení a pokud se to dá i sníst, cení se to ještě více :)

JIrka-podpis-300x223