Jak jsme začátkem týdne v posledním příspěvku slíbili, přidáváme recept na kachní prso se švestkovou omáčkou. Vykašli se na klasické kuřecí prsa a pro jednou šáhni po kachních prsech i s kůží. Je to naprostá bomba! A jako přílohu si udělej šalvějové domácí noky.
2 kachní prsa
6-8 zralých švestek
větvička rozmarýnu a tymiánu
máslo
vývar
sůl, pepř
třtinový cukr
Už jsem přejezená těch kuřecích prsou, která nás doprovází téměř na každém kroku. Nejenže je nabízí v každé restauraci, protože jejich příprava je naprosto jednoduchá, ale i my si je čas od času kupujeme domů. Tentokrát jsem u našeho místního řezníka narazila na úžasná kachní prsíčka i s kůží. Jejich maso bylo sytě rudé a tak mě upoutaly hned na první pohled. Jednoduše jsem je tam nemohla nechat! Vypadaly tak čerstvě a tak krásně. Moc jsem nepřemýšlela nad tím, s čím je udělám. Taková menší improvizace :) Po příchodu domů a detailním prozkoumání ledničky, mi bylo jasné, že budu muset udělat švestkovou omáčku. Měli jsme tam spoustu čerstvě sesbíraných švestek ze zahrádky, tak nebylo co řešit.
Kachní prsa si vytáhni chvíli předem, aby maso nedostalo šok jak ho budeme dávat na pánev. Troubu si rozehřej na 160°C, budeme maso dopékat v troubě. Na pánvi si rozehřej máslo, přidej větvičku tymiánu a rozmarýnu, aby se lehce provonělo. Kůži si nařež na mřížku, osol a opepři z obou stran a dej osmažit na pánev, kůží dolů. Chceme, aby se kůže zbarvila do zlatova a zbavili jsme se většiny tuku pod kůží. Jakmile je kůže krásně zlatavá, prsa otoč a vlož i s pánví do trouby. Ideální je, když po vytáhnutí z trouby zůstane maso krásně růžové, takže si stopni 7 minut a pak prsa vytáhni.
Během čekání se vrhni na švestkovou omáčku. V kastrůlku si rozpusť trošku másla, přidej vypeckované švestky na čtvrtiny. Můžeš zbavit slupky, ale já ji tam nechávám, omáčka se díky tomu krásně zabarví. Chvíli švestky opékej, aby lehce zkaramelizovaly. Teď záleží na tom, jak jsou švestky zralé. Podle potřeby přidej třtinový cukr nebo taky citrónovou šťávu, aby chutě byly vyrovnané. Ideálně když si přivoláš do kuchyně ochutnávače. Každý máme přece jenom ty chutě postavené trošku jinak. Takže troška cukru, pár kapek citrónu navíc a omáčka bude dokonale dochucená. Přidej vývar nebo jenom vodu a nech pomalu provařit. Vývar je samozřejmě lepší, dostaneš do omáčky další spektrum chutí.
A během chvíle máš všechno připravené k podávání. Prsíčka vytažená z trouby si nech chvíli odpočinout, aby po nařezání masa nevytekla všechna šťáva z masa. Takového pokladu se přece nechceme zbavit! V kombinaci s domácími bramborovými noky, které jsme dělali začátkem týdne, je tohle jídlo opravdu skvělé. Recept na noky nalezneš zde. Prsa si nařež na cca 1cm silné plátky a pěkně polož na omáčku nebo i přes noky, takovou krásu musíš přece vystavit.
Nikdo neodolá!
Dobrou chuť...