Jarní menu v AvantGarde - Kitchen story

Jarní menu v AvantGarde

Musím říct, že se poslední dobou pěkně rozmazlujeme skvělým jídlem. Nedávno jsme byli na výborné večeři v La Degu ( článek zde ) a tento týden jsme vyrazili do naší oblíbené AvantGarde restaurace v Dejvicích, kde jsme měli možnost vyzkoušet jejich nové jarní menu, které má na svědomí výborný kuchař Honza Kvasnička. Je vážně super poslouchat vyprávění člověka, který dané jídlo vymýšlel. Třeba zrovna včera jsem se nesmírně snažil pochytit všechno co se přípravy jídla a ingrediencí týče, ale vzhledem k tomu, kolik toho každé jídlo obsahovalo, mi toho v hlavě moc nezůstalo.  Příště si sebou vezmu tužku a papír, aby mi nic neuniklo.
 
DSC_6030
Jako první nám na stole přistál Nishiki tartar, který jsme už tady jednou měli a opět jsme ho rádi uvítali, jako starého známého. Jak Karel Šimůnek jednou řekl, je to jen takové rozložené sushi. Pro někoho JEN, pro nás opravdu chuťová bomba, které se nejde jen tak tak nabažit. 

DSC_6033 DSC_6051K naladění našich chuťových buněk  došlo a my se s chutí mohli pustit do dalších chodů. Čerstvý kozí sýr s baby cuketou, hráškem a sušenou krkovicí nemohl více vystihnout jaro. Ať by už venku bylo jakékoliv počasí, při tomto jídle vám nezbude nic jiného než si to JARO užívat naplno. To že potom následovala chobotnice jsme ocenili snad všichni, hlavně pro mě s Marikou je chobotnice něco, co bychom mohli jíst každý den a nezevšednělo by nám to. Navíc takovouhle chobotnici opravdu nejíte každý den.  

DSC_6045
DSC_6056
Celé menu v nás opravdu evokovalo jaro, ať už to byl první chřest z Mělnicka nebo skvělé selečí karé. Člověku se až tají dech při prvním soustu, kdy mu na jazyku rozpukne taková malá domácí párty, jak se všechny chuťové buňky můžou zbláznit samou radostí. Je až vtipné, jak hovor mezi chody plynule navazuje z jednoho tématu na druhý až do okamžiku, než přinesou další chod na stůl. V tu ránu byste slyšeli špendlík spadnout, jak všichni v očekávání sledují co jim přistane na stole. Někteří vytahují foťáky, jiní se bez rozmýšlení pouští do jídla. Všichni mají ale jedno společné, nikdo toho v daný moment moc nenamluví 🙂

DSC_6058
DSC_6071Vždy bereme, že takové večeře jsou pro nás něčím speciálním. Není to přece každý den, abyste si vyrazili na fine dining, i když proti tomu bych taky samozřejmě nebyl  🙂 Ale přeci jen,  každý by si jednou za čas měl udělat radost a vyrazit se svou drahou polovičkou nebo přáteli, užít si skvělý večer doprovázený skvělým jídlem a pitím. Já něco takového mám vždy spojené s tím, že se na takový večer těším už několik dní dopředu a nemůžu se toho dne D a hodiny H dočkat. 

Kam třeba vyrážíte vy, když chcete potěšit svůj protějšek?

jmena-marika-jirka