JARNÍ MENU PÁROVANÉ S VÍNY - Kitchen story

JARNÍ MENU PÁROVANÉ S VÍNY

Už se to na našem blogu stalo tradicí a s dalším ročním obdobím jsme se pustili do tvorby jarního menu. A díky spolupráci s eDelikatesy jsme mohli jídla opět spárovat s víny, které si můžete koupit právě tam. Na přípravu jarního menu jsme se opravdu těšili, protože ty čerstvé suroviny a lehké vaření nám už dost chybělo. Tak se není čemu divit, že jsme šáhli po chřestu, čerstvém špenátu nebo třeba bylinkách. To vše se bude v průběhu menu dost opakovat. Nalijte si sklenku vína a jdeme na to!

.

 

FAZOLOVÝ HUMMUS SE ZELENÝM CHŘESTEM

.

Ingredience

Příprava: 30 minut

Porce: 2

1 máslové fazole v plechovce

hrst bazalky

100 – 150 ml olivového oleje

1 lžička tahini

šťáva z 1/2 citrónu

1 stroužek česneku

špetka římského kmínu

sůl, pepř

500 g zeleného chřestu

pistácie

bylinkové pesto

olivový olej

sůl, pepř

Postup

  • Do stolního mixéru vložte všechny suroviny na hummus a jen větší část olivového oleje. Vše dobře rozmixujte a dle potřeby přidávejte olivový olej. Hummus by neměl být příliš hutný a ani příliš tekutý. Dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte pánev s kapkou oleje.
  • Chřest dobře omyjte a odlamte jejich spodní část. Když chřest ve spodní části lehce ohnete, zlomí se přesně tam, kde má.
  • Chřest zprudka opečte na pánvi, osolte a opepřete. Za pár minut bude chřest hotový.
  • Na další pánvi lehce restujte nasekané pistácie.
  • Servírujte na hummusu spolu s trochou bylinkového pesta.

.

Hummus patří do naší kuchyně už opravdu dlouho a my se naučili s ním různě pracovat. Ať už to jsou například různé varianty hummusu, třeba s červenou řepou ( recept najdete zde ) a nebo ho připravit z jiné suroviny než z cizrny. Tak je tomu v dnešním případě, kdy jsme sáhli po máslových fazolích. Je to lehce netradiční, ale výsledek je zaručený. S opečeným zeleným chřestem si na tohle předkrmu opravdu pochutnáte. Především, když ho budete moct zapít douškem šumivého vína Mastinell Chapó!.

.

POLÉVKA Z BÍLÉHO CHŘESTU

Ingredience

Příprava: 40 minut

Porce: 4

1 šalotka

3 stroužky česneku

1 dcl bílého vína

500 g bílého chřestu

750 ml – 1 l zeleninového vývaru

1 30% smetana

šťáva z citrónu

sůl, pepř

olivový olej

Postup

  • Rozpalte větší hrnec s jednou velkou lžící oleje.
  • Šalotku a česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno. Orestujte nejdříve šalotku dosklovata a po chvíli přidejte česnek. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol.
  • Bílý chřest dobře omyjte a škrabkou očistěte. Nakrájejte na menší kousky a přidejte do hrnce spolu s polovinou zeleninového vývaru. Přiveďte k varu a nechte vařit 10 – 15 minut.
  • Stáhněte z plamene a rozmixujte dohladka ve stolním mixéru nebo za pomocí tyčového. Přidejte smetanu a dle požadované hustoty přilévejte zeleninový vývar. Osolte, opepřete a dochuťte šťávou z citrónu.
  • Pokud chcete mít polévku dokonale hladkou, přeceďte ji přes sítko.

Polévka z bílého chřestu Polévka z bílého chřestu

.

Chřestová polévka má výjimečně jemnou chuť, která je podpořena smetanou. Proto jsme zvolili výraznější doladění polévky nakonec. Opekli jsme si Jamón a spolu s klíčky ji ozdobili. Nejenže to vypadá opravdu skvěle, ale chuťově dotáhli. A i tentokrát jsme spárovali bílé víno a to Eulogio Pomares Fento Wines Bico Da Ran. Toto víno jídlo podpořilo svou svěží a vysokou přirozenou kyselostí. Krásně ovocně voní a jemnou polévku z bílého chřestu pěkně doplňuje.

.

BYLINKOVÉ NOKY SE ŠPENÁTEM

Ingredience

Příprava: 45 minut

Porce: 4

Noky

500 g vařených brambor

150 g hladké mouky

1 vejce

hrst bazalky

hrst oregana

50 g pancetty

250 g rajčat

125 g čerstvého špenátu

2 lžíce bylinkového pesta

sýr Manchego

piniové oříšky

olivový olej

sůl, pepř

Postup

  • Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a dobře osolte.
  • Vařené brambory nastrouhejte na struhadle najemno. Bylinky nasekejte nadrobno. Přidejte mouku, vejce a nasekané bylinky. Vytvořte hladké těsto a z něj jednotlivé noky. Vhoďte do vařící vody. Jakmile vyplavou na hladinu, stopněte si 2-3 minuty a noky budou hotové.
  • Na větší pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje.
  • Pancettu nakrájejte na menší kostičky a spolu s uvařenými noky a rozkrojenými rajčaty zprudka opečte. Přidejte čerstvý špenát a stáhněte z plamene. Dochuťte bylinkovým pestem, solí a pepřem.
  • Piniové oříšky opečte na sucho na pánvi a zasypejte jednotlivé porce spolu s nastrouhaným sýrem.

.

Noky můžete samozřejmě použít i kupované, pokud si na ty domácí netroufáte. Nicméně to není tak hrozné se do nich pustit a připravit si je doma vlastníma rukama. Jen je tvořte o trochu menší, při vaření vám ještě nabydou. I přesto, že jídlo čerstvostí úplně čiší, nenechte se zmást, je opravdu dost syté. A co jiného k k tomuto jídlu než jemné a komplexní víno s vůní čerstvého ovoce jako je právě růžové víno Chivite Rosado. Já osobně jsem nevěděl, jestli mám dříve jíst a nebo pít, jak mi to k sobě chutnalo 🙂 Místo klasického parmazánu jsme použili ovčí sýr Manchego, který je o něco výraznější. Má krémovou a výraznější kořeněnou chuť, která přidá jídlu trochu na peprnosti.

.

BEZLEPKOVÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ

Ingredience

Příprava: 20 minut

Pečení: 50-55 minut

Forma: průměr 24 cm

7 vajec

3/4 hrnku krystalového cukru

1/2 hrnku slunečnicového oleje + na vymazání formy

1 pomeranč ( kůra i šťáva )

1 lžička mletého kardamonu

Poleva:

100 g bílé čokolády

šťáva z jednoho pomeranče

1/2 hrnku pistácií

Postup

  • Troubu předehřejte na 175 °C.
  • Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte kůru a šťávu z pomeranče, mletý kardamona promíchejte. Bílky vyšlehejte v pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi.
  • Dno formy vyložte pečícím papírem a boky vymažte olejem. Vlijte těsto a dejte péct na 50-55 minut do rozehřáté trouby.
  • Upečený koláč nechte zchladnout a mezitím si ve vodní lázni nechte rozpustit bílou čokoládu s pomerančovou šťávou. Polevu přelijte přes koláč a ozdobte nasekanými pistáciemi.

.

Na první pohled jsem si říkal, že tenhle koláč nebude nic pro mě. Musím ale říct, že Marika se pořádně vytáhla. Struktura je jemná a vláčná, která je doplněná silnou vůní a chutí pomerančového přelivu. Nemohl jsem se ho nabažit a dost mě překvapila kombinace s červeným vínem Dominio de Atauta La Celestina. Najdete v něm chuť tmavých třešní a peckovitého ovoce spolu s lékořicí a tóny balzamika.

.

Snad se vám naše dnešní jarní menu spárované s víny zamlouvá a pustíte se do něj podle nás. Je to vždy příjemné zpestření pustit se do tvorby celého menu, kde můžeme jídla párovat s víny. My za tuhle možnost ještě jednou děkujeme Jarce z eDelikates, která nám s párováním pomáhá. Je příjemné sledovat, jak se chutě jídla propojují a doplňují s vínem. Někdy se až divíme, jak moc to k sobě ladí a my chceme víc a víc.

.

Určitě nám dejte vědět jak to máte vy a jak jste si na tomhle menu pochutnali.

Jirka a Marika