Jablkový koláč se slaným karamelem - Kitchen story

Jablkový koláč se slaným karamelem

K podzimu neodmyslitelně patří jablka. A tak tu pro vás máme recept na koláč s jablky, pekanovými ořechy a slaným karamelem. Ten dodá koláči spolu s jablky šťavnatost a jeho slaná chuť udělá z koláče lehce netradiční záležitost. Uvidíte, že s ním doma zazáříte.

 

Ingredience

 

Čas přípravy: 20 minut + 60 minut chlazení

Pečení: 30 minut

 

Těsto:

200 g hladké špaldové mouky

40 g mletých pekanových ořechů

40 g moučkového cukru

špetka soli

120 g studeného másla

50 ml studeného mléka

Slaný karamel:

100 g cukru krupice

80 g másla ( pokojová teplota )

120 ml 30% smetany ( pokojová teplota )

¾ lžičky mořské soli

Náplň:

3 jablka

1 lžíce citronové šťávy

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého kardamonu

1 lžíce kukuřičného škrobu

50 g pekanových ořechů

Postup

  • Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte mleté pekanové ořechy, cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
  • Do pánve vsypte cukr a na mírném plameni nechte cukr zcela rozpustit. V této fázi nemíchejte.
  • Karamel odstavte z plotky postupně pomocí metly vmíchejte smetanu a pak i na kostičky nakrájené máslo a sůl. 
  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.
  • Formu vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem. 
  • Na pomoučněném vále vyválejte těsto o tloušťce cca 0,5 cm. Plát těsta vložte do formy, přitlačte okraje a přebytek těsta odřízněte pomocí nože. Těsto na dně formy promíchejte na pár místech vidličkou.
  • Celou formu s připraveným těstem vyložte nakrájenými jablky, zasypte pekanovými ořechy a nakonec zalijte slaným karamelem.
  • Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.