K podzimu neodmyslitelně patří jablka. A tak tu pro vás máme recept na koláč s jablky, pekanovými ořechy a slaným karamelem. Ten dodá koláči spolu s jablky šťavnatost a jeho slaná chuť udělá z koláče lehce netradiční záležitost. Uvidíte, že s ním doma zazáříte.
Ingredience
Čas přípravy: 20 minut + 60 minut chlazení
Pečení: 30 minut
Těsto:
200 g hladké špaldové mouky
40 g mletých pekanových ořechů
40 g moučkového cukru
špetka soli
120 g studeného másla
50 ml studeného mléka
Slaný karamel:
100 g cukru krupice
80 g másla ( pokojová teplota )
120 ml 30% smetany ( pokojová teplota )
¾ lžičky mořské soli
Náplň:
3 jablka
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamonu
1 lžíce kukuřičného škrobu
50 g pekanových ořechů
Postup
- Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte mleté pekanové ořechy, cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
- Do pánve vsypte cukr a na mírném plameni nechte cukr zcela rozpustit. V této fázi nemíchejte.
- Karamel odstavte z plotky postupně pomocí metly vmíchejte smetanu a pak i na kostičky nakrájené máslo a sůl.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.
- Formu vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem.
- Na pomoučněném vále vyválejte těsto o tloušťce cca 0,5 cm. Plát těsta vložte do formy, přitlačte okraje a přebytek těsta odřízněte pomocí nože. Těsto na dně formy promíchejte na pár místech vidličkou.
- Celou formu s připraveným těstem vyložte nakrájenými jablky, zasypte pekanovými ořechy a nakonec zalijte slaným karamelem.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.