Přiznejte se, kdo z vás už někdy galetku pekl? Jestli je vaše odpověď ne, je nejlepší čas to napravit. Výhoda tohoto koláče je jeho nenáročnost. Navíc si můžete připravit těsto den do předu a pak už je to opravdu rychlost.

Ingredience
Čas přípravy: 15 minut + 60 minut chlazení
Pečení: 30 minut
Těsto:
240 g hladké špaldové mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
140 g studeného másla
80 ml studeného mléka
Náplň:
3 jablka
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamonu
1 lžíce kukuřičného škrobu
K dokončení:
vejce na potření
plátky mandlí
1 lžíce třtinového cukru
Postup
- Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto, ale dejte si pozor, abyste těsto nepřepracovali. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.
- Na pomoučněném vále vyválejte těsto do kruhu. Těsto opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Těsto poklaďte nakrájenými jablky a nechte okraj 3 cm. Ten pak přehněte přes jablka.
- Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a plátky mandlí. Vložte do rozpálené trouby a pečte do zezlátnutí 30 minut.

Tento koláč peču opravdu často a nebojím se měnit náplně podle ročního období a ovoce, které mám zrovna po ruce. Klidně zkuste kombinaci hrušek a vanilky nebo švestek a rumu. V létě je galetka skvělá s jahodami nebo třeba meruňkami, tu milujeme.
Marika