Jablečná galetka se skořicí a kardamonem - Kitchen story

Jablečná galetka se skořicí a kardamonem

Přiznejte se, kdo z vás už někdy galetku pekl? Jestli je vaše odpověď ne, je nejlepší čas to napravit. Výhoda tohoto koláče je jeho nenáročnost. Navíc si můžete připravit těsto den do předu a pak už je to opravdu rychlost.

 

Ingredience

 

Čas přípravy: 15 minut + 60 minut chlazení

Pečení: 30 minut

 

Těsto:

240 g hladké špaldové mouky

40 g moučkového cukru

špetka soli

140 g studeného másla

80 ml studeného mléka

 

Náplň:

3 jablka

1 lžíce citronové šťávy

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého kardamonu

1 lžíce kukuřičného škrobu

 

K dokončení:

vejce na potření

plátky mandlí

1 lžíce třtinového cukru

 

 

Postup

 

  • Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto, ale dejte si pozor, abyste těsto nepřepracovali. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.
  • Na pomoučněném vále vyválejte těsto do kruhu. Těsto opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Těsto poklaďte nakrájenými jablky a nechte okraj 3 cm. Ten pak přehněte přes jablka.
  • Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a plátky mandlí. Vložte do rozpálené trouby a pečte do zezlátnutí 30 minut.

 

Tento koláč peču opravdu často a nebojím se měnit náplně podle ročního období a ovoce, které mám zrovna po ruce. Klidně zkuste kombinaci hrušek a vanilky nebo švestek a rumu. V létě je galetka skvělá s jahodami nebo třeba meruňkami, tu milujeme.

 

Marika