Je to až k nevíře, ale cheesecake jsem zatím nikdy nedělala. Ani nevím proč? A přitom ho Jirka naprosto zbožňuje. Když jsme byli spolu před nějakým časem v Anglii a on tam na něj narazil, úplně tomu propadl. Byl to tedy můj první pokus o něj a nedopadl vůbec špatně. V mých očích by mohl být samozřejmě o něco lepší, ale toho mého strávníka jsem uspokojila a to je to nejdůležitější :)
Počet porcí: 10-12 Doba přípravy: 20 minut Pečení: 70 minut
400g ricotty
400g smetanového sýra
200g moučkového cukru
4 lžíce medu
3 vejce
1 vanilkový lusk
kůra z bio citrónu
Na Korpus:
250g karamelových sušenek (Lotus)
100g másla + na vymazání formy
50g namletých vlašských ořechů
Nejdříve si předehřej troubu na 130°C, není potřeba ji nijak extra rozpalovat. V tomhle směru vám opravdu závidím a nemůžu se dočkat naší nové kuchyně. Trouba, kterou máme teď k dispozici, má už něco za sebou a nefunguje na ní termostat, takže u nás je to trošku alchymie, abychom dostali námi požadovanou teplotu. Ale dost už snění o nové kuchyni a zbrusu novém vybavení :) jdeme pokračovat.
Na korpus můžeš použít jakékoli oblíbené sušenky, které máš k dispozici. My jsme se do toho pustili s karamelovými sušenkami Lotus. Pokud si chceš upustit páru, můžeš sušenky rozbít na prach třeba paličkou. Já jsem je rozmixovala v robotu a pak k nim přidala namleté ořechy a máslo. Je třeba si udělat pěkné soudržné těsto, lepší je pustit se do toho rukama a dobře promíchat. Vzniklé těsto dej do formy vymazané máslem a udusej skleničkou, aby nebyl korpus moc tlustý. Na něj pak poklaď na tenké plátky nakrájenou hrušku, zbavenou šlupky.
Robot budeme využívat ještě jednou, a to na připravení směsi, kterou budeme nalévat na korpus s hruškou. Vlož do něj tedy všechny zbylé ingredience a pořádně promixuj. Nezapomeň, že z vanilkového lusku potřebujeme jen semínka z něj. Tvrdou slupku vanilky pak můžeš použít třeba na svůj vlastní, domácí, vanilkový cukr .)
Jakmile máš vše promícháno, můžeš směs nalít do formy s korpusem, který tam nedočkavě čeká. Už máš téměř hotovo. Naplněnou formu vlož předehřáté trouby přibližně na 70 minut. Okraje cheesecaku by měly být zbarvená pěkně dozlatova a přitom střed by se měl lehce chvět.
Nech ho trošku vychladnout na kuchyňské lince a po chvíli s ním můžeš do lednice.
Ke zdobení se hodí všechno čerstvé ovoce. Čím více kontrastních barev, tím lépe. Jen se podívej, jak ladí s lesními plody! Prostě lahoda!