Na tomhle dezertu je vynikající ten kontrast teplé hrušky a studené zmrzliny. Určitě si to oblíbíš. Navíc pokud k tomu uděláš domácí zmrzlinu, posuneš recept zase o level dál.
Ingredience:
2 ks hrušky
200 ml bílého vína
3 lžíce krystalového cukru
badyán, hřebíček, skořice
Na zmrzlinu:
1kg hrušek
šťáva z citronu
rum
cukr, med
smetana
1-2 lžíce másla
vanilkový lusk, skořice, badyán
Hrušky si oloupej, zbav jadřinců a nakrájej na menší kostičky. V pánvi si nech lehce na 1-2 lžících másla zkaramelizovat cukr, přidej rum, nakrájenou hrušku a koření. Všechno spolu nech povařit, dokud se nám rum nevypaří a šťáva nezredukuje.
Chvíli počkej až to vychladne a nebo můžeš dát pánev do vodní lázně, kde ti vychladne rychleji. Všechno koření vyndej ven, už ho nebude potřeba. Vůni už jsme do směsi dostali. Teď je třeba to rozmixovat, přidej smetanu a dochuť medem nebo cukrem. Pro dokonalou chuť zakápni citronovou šťávou, popřípadě trochou rumu. Směs by měla být o něco více sladší než normálně, zmrazení totiž sladkost lehce potlačí.
V miskách pak nech zamrazit cca 3-4 hodiny. Je potřeba, aby jsi to potom znovu rozmixovala. Alespoň jednou nebo dvakrát to zopakuj. Díky tomu bude zmrzlina nadýchaná. Jednou jsem si chtěl zkrátit čas a tenhle bod jsem vynechal a měl jsem z toho spíš beton, tak to nepodceň.
Zbylé dvě hrušky si oloupej, přepul a zbav semínek. Opět si nech lehce zkaramelizovat cukr, zalij dvěma deci bílého vína, přidej koření a nech povařit, dokud hruška nezměkne.
Vzniklou šťávou polij hrušky na talíři. Naprosto dokonalé, speciálně pokud použiješ domácí zmrzlinu.