Hrníčkový ovocný koláč s drobenkou - Kitchen story

Hrníčkový ovocný koláč s drobenkou

Někdy jsou chvíle, kdy v kuchyni nechcete trávit věčnost. Pro tyto případy se vám bude hodit recept na tento jednoduchý hrníčkový koláč s drobenkou. Ovoce můžete měnit podle sezóny. Na jaře rebarbora a jahody, v létě rybíz a borůvky, na podzim švestky a hrušky. Nám se toho ovoce sešlo víc, takže jsem na tenhle koláč použila rybíz, jahody, borůvky, maliny, angrešt a třešně. Tady vidíte, že se dá použít snad jakékoli ovoce 😉

 

Ingredience

 

Koláčová forma: průměr 30 cm

Příprava: 20 minut

Pečení: 40-45 minut

 

3-4 hrnky sezónního ovoce

2 hrnky celozrnné špaldové mouky ( nebo polohrubé pšeničné )

1 hrnek třtinového cukru

1 kypřicí prášek

1 hrnek mléka ( kravské nebo rostlinné )

1/2 hrnku slunečnicového oleje + na vymazání formy

1 vejce

 

Na drobenku:

1 hrnek celozrnné špaldové mouky ( nebo hrubé pšeničné )

1/2 hrnku mletých mandlí

1/2 hrnku studeného másla

1 lžíce brandy

1 lžička mleté skořice

Postup

 

  • Troubu předehřejte na 170 °C program horkovzduch.
  • Koláčovou formu vymažte olejem.
  • Ovoce očistěte a pokud je potřeba, tak větší z nich překrojte na menší kousky.
  • V míse smíchejte všechny suché ingredience.
  • Do druhé mísy vlijte mléko, olej a vyklepněte celé vejce. Prošlehejte a vlijte do mísy k suché směsi. Vše důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  • Těsto vlijte do formy a poklaďte ovocem.
  • Ze všech potřebných ingrediencí vypracujte drobenku a posypte jí těsto s ovocem.
  • Koláč pečte v rozpálené troubě 40-45 minut do zezlátnutí drobenky.

 

Pokud nemáte koláčovou formu, těsto klidně můžete péct na menším plechu. Jen myslete na to, že doba pečení bude cca o 10 minut kratší, protože těsto bude nižší. Věřím, že si tento koláč oblíbíte nejen pro rychlou přípravu a nenáročnost na ingredience, ale i pro jeho vláčnost.

 

Marika