Hrníčkový koláč s ostružinami - Kitchen story

Hrníčkový koláč s ostružinami

Nebudu vám lhát a půjdu rovnou s pravdou ven. Tenhle koláč vznikl tak, že jsme chtěli udělat místo v mrazáku a spotřebovat zásoby. Vyndala jsem poslední krabičku mražených ostružin z léta a sáček s přezrálými banány. Ty putují do mrazáku vždy, když je nestihneme sníst včas. Takže okolnosti mě donutili pustit se do pečení, a protože jsem ten den měla už pár hodin v kuchyni, chtěla jsem připravit něco rychlého. Věřím, že se vám tento jednoduchý recept bude hodit.

 

Ingredience

 

Forma: průměr 24 cm

Příprava: 15 minut

Pečení: 45 minut

 

2 vejce

3/4 hrnku třtinového cukru

1/2 hrnku slunečnicového oleje

1 hrnek mléka ( my použili ovesné )

1 větší banán

2 hrnky polohrubé mouky

1/2 hrnku mletých mandlí

1 kypřící prášek do pečiva

špetka soli

300 g ostružin nebo jiného ovoce

2 lžíce plátků mandlí

 

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 170°C program horkovzduch. Dno formy vyložte pečícím papírem o kraje vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
  • Vejce vyklepněte do mísy a vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně vmíchejte olej a mléko. Banán oloupejte a pomocí vidličky rozmačkejte na kaši a zapracujte do směsi s vejci.
  • V druhé míse smíchejte mouku, mleté mandle, kypřící prášek a špetku soli. Přidejte směs z vajec a vypracujte těsto. To vlijte do předem připravené formy, poklaďte ovocem a zasypte mandlemi.
  • Pečte v předehřáté troubě 45 minut.

 

Díky banánu je koláč krásně vláčný a mleté mandle mu dodají krásně oříškovou chuť. Ovoce, které použijete na vrch koláče se může lišit podle sezóny nebo zásob z léta. Přiznám se, že moc hrnečkových receptů u nás nenajdete, ale byla to fajn změna a koláč byl v troubě za 15 minut, což se mi ten den docela hodilo 🙂

 

Marika