Když jde o maso, na to je Jirka přeborník. Tím, že si maso kupujeme opravdu spíše výjimečně, než pravidelně, dost se díváme, odkud to maso je. Stejně tak tomu bylo i v tomhle případě a tak není divu, že se s ním v kuchyni skoro až mazlí. 🙂
Přesně pro tyhle krásné kousky masa si čas od času uděláme domácí zeleninové demi-glace ( recept na něj najdete zde ), abychom si k tomu kousku masa udělali i dobrou omáčku. Ale tentokrát jsme sáhli po trochu jiné variantě a houby lehce na kyselo. Panečku, to byla dobrota!
Ingredience
Porce: 2
Čas přípravy:
2 steaky z hovězí falešné svíčkové
1 větší cibule
250 g hnědých žampionů
1 lžíce vinného octa
1 lžíce másla
čerstvá majoránka a hladkolistá petržel
olivový olej
sůl, pepř
Postup
- Steak vyndejte z lednice cca 30 minut předem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Rozpalte pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a přidejte na ni cibuli. Žampiony nakrájejte na plátky a přidejte na pánev. Osolte, opepřete a přilijte vinný ocet. Restujte dozlatova a nakonec přidejte máslo a nahrubo nasekané bylinky. Odstavte z plotny.
- Steak osolte, opepřete a potřete olejem. Pánev rozpalte a steak opékejte z obou stran 2-3 minuty. Steak přendejte na prkénko a nechte ještě 3 minuty odpočívat.
- Steak servírujte s přípravenými houbami, hořčicí, kváskovým chlebem nebo třeba opečenými bramborami.
Když si koupíte takhle krásný kousek masa, dáte si pozor, abyste si ho udělali dobře a nepokazili to. Dříve jsme stupeň propečení dělali tak nějak od oka. Pokud jich člověk dělá více, za nějaký čas už odhadne jak je steak propečený. Jenže mějte tu odvahu, když k vám přijde třeba návštěva, že jo 🙂 Právě proto jsme si domů pořídili teplotní sondu propojenou s telefonem, když třeba grilujeme a na druhou stranu máme i troubu, kde teplotní sonda už je součástí. Tak pokud ji máte taky, rozhodně ji nenechávejte v šuplíku a využijte ji. Je to skvělý pomocník a vy nebudete mít stres z toho, jestli jste to zrovna dneska trefili 🙂
Dobrou chuť
Jirka a Marika