Letní období přináší spoustu příležitostí k pořádání pikniků, grilování a objevování nových gastronomických zážitků. Jedním z těch nejlahodnějších pokrmů, které si můžete vychutnat, jsou grilované sardinky s bylinkovou salsou a osvěžujícím rajčatovým salátem. Tato kombinace chutí a vůní přináší skvělý zážitek nejen pro chuťové pohárky, ale i pro oči.
Tento recept na grilované sardinky s bylinkovou salsou a rajčatovým salátem je ideální pro letní oslavy, rodinná setkání nebo romantické večery na terase. Jeho jednoduchost v přípravě nijak neubírá na kvalitě a zážitku z jídla. Skvělá kombinace svěžích ingrediencí a bohaté chuti sardinek udělá z vašeho stolu malý kulinářský ráj. Nechejte se hýčkat vůní mořského vzduchu a chutí letního grilování s tímto úžasným pokrmem.

Ingredience
Porce: 2
Čas přípravy: 25 minut
400 g sardinek
olivový olej
citron
sůl
Bylinková salsa:
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst bazalky
4 lžíce zelených oliv bez pecky
2 lžíce kaparů
1-2 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
olivový olej
sůl, pepř
Rajčatový salát:
400 g cherry rajčat
1 menší červená cibule
1 hrst hladkolisté petržele
1 lžíce olivového oleje
vinný ocet
třtinový cukr
sůl, pepř
Postup
- Nejdříve připravte salsu. Bylinky nasekejte nadrobno, stejně tak česnek, olivy a kapry. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a dobře promíchejte.
- Nakrájejte rajčata na salát. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky petržele nasekejte najemno. Vše smíchejte a ochuťte olivovým olejem, vinným octem, cukrem, solí a pepřem.
- Rozpalte gril.
- Sardinky očištěte a otřete dosucha papírovou utěrkou. Potřete olivovým olejem a osolte.
- Sardinky naskládejte na rozpálený gril a z každé strany grilujte 2-3 minuty.
- Grilované sardinky zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkovou salsou. Podávejte s rajčatovým salátem a bylinkovou bagetou.

Sardinky na rozpáleném grilu získají křupavou kůrčičku a šťavnaté maso, které vám jednoduše roztaje na jazyku. Ať už pořádáte grilovačku s přáteli nebo si dopřáváte chvíli klidu, grilované sardinky jsou nezaměnitelným pokrmem, který oslavuje letní dny.
Sardinky bývají dost podceňovanou ingrediencí, ale pokud je dobře připravíte, budete za mistry grilování. Pusťte se do nich, protože grilované sardinky s bylinkovou salsou a rajčatovým salátem jsou více než jen jídlo. Jsou to zážitek, který propojuje všechny smysly – chuť, vůni, zrak i hmat. Jsou to chvíle strávené u grilu s rodinou a přáteli, kdy se sdílí nejen jídlo, ale i smích a příběhy. Ideální na letní večery na terase, kdy se slunce pomalu skrývá za obzorem a vy si dopřáváte tu nejlepší kuchyni, jakou léto může nabídnout.
Nyní je ta správná chvíle zkusit tento letní recept a nechat se unést vůní a chutěmi. Tento pokrm je jako okno do středomořského ráje, který můžete ochutnat přímo u sebe doma. Připravte se na skvělé chvíle, plné radosti a lahodného požitku, a vstupte do letního období s chutí a stylem.
Dobrou chuť
Jirka a Marika