Grilované kuře na pivě - Kitchen story

Grilované kuře na pivě

Když se řekne grilování, každý v tom vidí to své. Někdo jen grilované klobásky, jiný zase krkovici nebo třeba sýr a zeleninu. U nás v rodině se většinou grilu s velkou chutí chopí Jirka, dokud není úplně vyuzený a s opáleným obočím 🙂 Není snad recept nebo ingredience, kterou by nechtěl zkusit grilovat, ale kuřeti se poměrně dlouho vyhýbal. Až do tohoto víkendu, kdy mu jedno farmářské kuře u nás v lednici přeci jen nedalo spát. Dal rozpálit gril a pustil se do přípravy kuřete na pivě. Pokud nemáte stojan na kuře, můžete jednoduše použít plechovku od piva, která vám dostatečně poslouží.

 

Grilované kuře na pivě

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Grilování: 1,5 hodiny

 

1 celé kuře

1 pivo

1 hrst tymiánu

1 hrst rozmarýnu

½ hrsti majoránky

50 g másla

2 lžíce oleje

sůl, pepř

Postup

 

 

 

 

 

  • Gril rozpalte na 180°C – 200°C. My jsme použili stojan na kuře, do kterého jsme nalili polovinu piva. 
  • Bylinky nakrájejte na drobno a rozdělte na polovinu. První polovinu přidejte do piva a ve druhé obalíte kuře. Kuře dobře osolte a opepřete z vnějšku, i zevnitř. Máslo nakrájejte na plátky a opatrně vložte mezi maso a kůži, aby se nepotrhalo. 
  • Druhou polovinu piva nalijte do misky a smíchejte s olejem, dobře osolte a opepřete. Toto budete mít připravené k polévání kuřete. 
  • Kuře posaďte na stojan. Pokud vám na něm, nebo na plechovce moc nedrží, použijte ocelové jehlice. Na gril dejte nejdříve žáruvzdornou misku na odkapávání tuku z kuřete a nad něj teprve dejte kuře. 
  • Mašlovačkou potřete kuře připraveným pivem s olejem. Gril zavřete a kuře nechte na grilu hodinu a půl. Po tuto dobu několikrát zkontrolujte a kuře pomažte smíchaným pivem a olejem. 

 

Tip: Pod kuře do žáruvzdorné mísy můžete přidat dobře osolené brambory. Je třeba je podlévat, aby se nepřipálily. 

Grilované kuře na pivě

 

Ke grilovanému kuřeti si můžete udělat v podstatě jakoukoliv přílohu. Skvěle se k jemnému masu kuřete hodí všechny možné druhy salátů a nebo pečené brambory. Ty si děláme někdy na večeři jen tak samotné, prostě je máme rádi 🙂

 

Na grilovaném nebo třeba pečeném kuřeti v troubě je skvělé, že zbytky z něj můžete použít následující den pro další vaření. My z pečeného kuřete v troubě, čas od času používáme třeba kosti a přidáme je do vývaru. Je to úplně jiná chuť a váš vývar tak dostane nový rozměr. Z dnešního receptu jsme použili zbytky grilovaného masa, které nám zbylo a použili ho hned do dvou jídel Jirkovi na cesty. První byl klasický salát, který jsme ozvláštnili právě grilovaným masem a potom další část masa použili do smažené rýže. Ať u jednoho nebo druhého, obě dvě jídla grilované kuřecí maso krásně provoní. Takže pokud u vás grilované kuře opravdu nesníte do posledního kousíčku, teď budete vědět co si počít s těmi kousky, které vám zbydou 🙂

 

Marika a Jirka