Když se řekne grilování, každý v tom vidí to své. Někdo jen grilované klobásky, jiný zase krkovici nebo třeba sýr a zeleninu. U nás v rodině se většinou grilu s velkou chutí chopí Jirka, dokud není úplně vyuzený a s opáleným obočím 🙂 Není snad recept nebo ingredience, kterou by nechtěl zkusit grilovat, ale kuřeti se poměrně dlouho vyhýbal. Až do tohoto víkendu, kdy mu jedno farmářské kuře u nás v lednici přeci jen nedalo spát. Dal rozpálit gril a pustil se do přípravy kuřete na pivě. Pokud nemáte stojan na kuře, můžete jednoduše použít plechovku od piva, která vám dostatečně poslouží.
Ingredience
Porce: 4
Příprava: 15 minut
Grilování: 1,5 hodiny
1 celé kuře
1 pivo
1 hrst tymiánu
1 hrst rozmarýnu
½ hrsti majoránky
50 g másla
2 lžíce oleje
sůl, pepř
Postup
- Gril rozpalte na 180°C – 200°C. My jsme použili stojan na kuře, do kterého jsme nalili polovinu piva.
- Bylinky nakrájejte na drobno a rozdělte na polovinu. První polovinu přidejte do piva a ve druhé obalíte kuře. Kuře dobře osolte a opepřete z vnějšku, i zevnitř. Máslo nakrájejte na plátky a opatrně vložte mezi maso a kůži, aby se nepotrhalo.
- Druhou polovinu piva nalijte do misky a smíchejte s olejem, dobře osolte a opepřete. Toto budete mít připravené k polévání kuřete.
- Kuře posaďte na stojan. Pokud vám na něm, nebo na plechovce moc nedrží, použijte ocelové jehlice. Na gril dejte nejdříve žáruvzdornou misku na odkapávání tuku z kuřete a nad něj teprve dejte kuře.
- Mašlovačkou potřete kuře připraveným pivem s olejem. Gril zavřete a kuře nechte na grilu hodinu a půl. Po tuto dobu několikrát zkontrolujte a kuře pomažte smíchaným pivem a olejem.
Tip: Pod kuře do žáruvzdorné mísy můžete přidat dobře osolené brambory. Je třeba je podlévat, aby se nepřipálily.
Ke grilovanému kuřeti si můžete udělat v podstatě jakoukoliv přílohu. Skvěle se k jemnému masu kuřete hodí všechny možné druhy salátů a nebo pečené brambory. Ty si děláme někdy na večeři jen tak samotné, prostě je máme rádi 🙂
Na grilovaném nebo třeba pečeném kuřeti v troubě je skvělé, že zbytky z něj můžete použít následující den pro další vaření. My z pečeného kuřete v troubě, čas od času používáme třeba kosti a přidáme je do vývaru. Je to úplně jiná chuť a váš vývar tak dostane nový rozměr. Z dnešního receptu jsme použili zbytky grilovaného masa, které nám zbylo a použili ho hned do dvou jídel Jirkovi na cesty. První byl klasický salát, který jsme ozvláštnili právě grilovaným masem a potom další část masa použili do smažené rýže. Ať u jednoho nebo druhého, obě dvě jídla grilované kuřecí maso krásně provoní. Takže pokud u vás grilované kuře opravdu nesníte do posledního kousíčku, teď budete vědět co si počít s těmi kousky, které vám zbydou 🙂
Marika a Jirka