Když teď vyrazíte na nákup, ať už do obchodu nebo na naše oblíbené farmářské tržiště, výběr zeleniny a ovoce je tam teď dost omezený. Teda alespoň tam, kde se vše řídí momentální dostupností závislou na sezónnosti. To nám ale nebrání, abychom odcházeli s plnými taškami nebo košíky a poradili si s tím podle svého, že? 🙂 My jsme se tentokrát vrhli po dýni. Ve většině případů si z dýně děláme nějakou dobrou polévku, jako příklad třeba dýňová polévka se zázvorem a jablkem ( recept zde ) a nebo taková polévka z dýně a červené čočky ( recept zde ). Obě dvě patří už mezi naše stálice a čas od času je obměňujeme právě podle nálady 🙂 Ale teď jsme si dýni upekli v troubě a udělali si k tomu skvělou omáčku z gorgonzoly.





– Troubu nastavte na grilování na 220°C.
– Dýni přepulte a vydlabejte všechny semínka uvnitř dýně. Každou polovinu pak rozkrojte na 4 stejně velké díly. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct na 20 – 30 minut do změknutí spolu s šalvějí.
– Než se dýně upeče, vytvořte si omáčku. Smetanu zahřejte v menším rendlíku a rozpusťte v ní gorgonzolu. Za stálého míchání dochuťte pepřem a troškou soli. Se solí opatrně, sýr je sám o sobě slaný. Jakmile se všechen sýr rozpustí, stáhněte z plamene.
– Upečenou dýni naservírujte na talíř, zakápněte lehce medem, přidejte omáčku z gorgonzoly, nakonec orestovaná semínka dýně a čerstvou šalvěj.
Upřímně můžu říct, že jako dítě jsem gorgonzolu vůbec nemusel. No nebyla to jen gorgonzola, ale vlastně většina sýrů, které byly cítit už z předsíně. Ale jak čas plyne a my neustále ochutnáváme a vymýšlíme nové věci, jsem si sýry dost oblíbil. A když si pak člověk udělá takovou omáčku z gorgonzoly, jako v tomto receptu … to by snad byl hřích něco tak dobrého vynechat 🙂
Ať už gorgonzolu rádi máte nebo ne, určitě tuhle omáčku alespoň vyzkoušejte. Smetana její intenzitu stáhne a výsledek je opravdu skvělý!