Jsme národ houbařů a když máme tu možnost vyrazit do lesa, s radostí to uděláme. I my nejsme výjimkou, jen jsme si toho lesa letos moc neužili. A když jsme měli to štěstí a zbyl čas na nějaký ten houbařský výlet, moc jsme toho nenašli. A tak alespoň sáhneme po žampionech, i když houby z lesa, jsou houby z lesa. Vždy jen tiše závidíme, když na sociálních sítích vidíme fotky zapálených houbařů s jejich úlovky. Takže pokud máte čerstvé kousky, určitě je v tomto receptu použijte, nebudete litovat 🙂
Ingredience
Porce: 2
Čas přípravy: 15 minut
2 lžíce přepuštěného másla
400 g gnocchi
50 g slaniny
2 stroužky česneku
150 g hnědých žampionů
150 g hlívy
100 ml bílého suchého vína
1 hrst čerstvého špenátu
hladkolistá petržel
šalvěj
tymián
bazalka
sůl, pepř
K podávání:
parmazán
Postup
- Na velké pánvi nechte rozpustit přepuštěné máslo a na mírném plameni opečte gnocchi. Není potřeba je předem vařit, jen musí mít na pánvi dostatek místa a nesmí se překrývat. Jakmile jsou opečené z jedné strany, tak je obraťte na druhou. Znovu opékejte dozlatova.
- Na druhé pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte orestovat.
- Žampiony a hlívu nakrájejte na plátky a přidejte na pánev ke slanině. Osolte a opepřete. Chvíli restujte a pak podlijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol.
- Nakonec přidejte hrst špenátu a nasekané bylinky. Promíchejte s opečenými gnocchi a podávejte zasypané nastrouhaným parmazánem.
Pokud si troufnete udělat si sami domácí gnocchi určitě se o to pokuste. A když se vám nepovedou, berte to jako další zkušenost v kuchyni. I já jsem se o ně párkrát pokoušel a abych pravdu řekl, těch dobrých pokusů bylo o dost méně než těch nepovedených. Ale ta radost z dobře odvedené práce a povedených kousků je k nezaplacení 🙂
Dobrou chuť
Jirka a Marika